Traian Basescu: Deficitul bugetar a ajuns la 5% din PIB in 2008
"Bugetul de stat nu este infinit. S-a crezut ca este infinit, ca duduie economia, si s-a ajuns la deficit de peste 5% din PIB", a spus Traian Basescu la intalnirea cu magistratii.
Pana in prezent, oficialii estimau ca in 2008 vom avea un deficit bugetar de maximum 4% din PIB. Astfel, la mijlocul lunii decembrie, Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei si finantelor, declara ca deficitul bugetar poate ajunge la 3,5-4% la finele lui 2008, daca incasarile decurg prost in luna decembrie.
El arata ca existau doua scenarii in ceea ce priveste incasarile. Primul scenariu lua in calcul un avans al veniturilor care urma cresterea Produsului Intern Brut (PIB), in vreme ce al doilea scenariu lua in calcul o crestere a veniturilor sub cel al PIB. Cu toate acestea, incasarile au fost mai slabe chiar si fata de scenariul pesimist, diferenta dintre veniturile prognozate si cele realizate fiind de 5 miliarde de lei.
Gheorghe Pogea, noul ministrul al finantelor, declara la randul sau in data de 20 decembrie ca deficitul bugetar de la finele anului 2008 va atinge 4% din PIB.
"Romania a avut anul trecut un PIB de 475 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca deficitul anuntat de Traian Basescu se ridica la 22,8 miliarde de lei. La 1 noiembrie, deficitul bugetului de stat era de 12,3 miliarde de lei, adica 2,6% din PIB. Aceasta inseamna ca, in ultimele doua luni ale anului trecut, statul roman a cheltuit cu 12,3 miliarde de lei mai mult decat a incasat, adica PIB-ul Republicii Moldova pe un an de zile", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Sima, presedinte al World Brokerage Services.
Acesta a mai precizat ca cea mai buna solutie in acest moment ar fi ca cei aproape 23 de miliarde de lei sa fie acoperiti prin emisiuni de titluri de stat pe doi ani, iar acestea sa poata fi cumparate numai de persoane fizice si juridice romane. Persoanele care ar cumpara aceste titluri ar putea garanta cu ele orice fel de imprumut si, totodata, aceasta va duce la scaderea cursului de schimb euro/leu.
Cristian Sima a mentionat ca la o rata a dobanzii de 14-15% pe an, statul va plati o dobanda de aproape sapte miliarde de lei, ceea ce le face o afacere foarte buna.
"Ar trebui sa atraga 23 de miliarde de lei de la populatie prin titluri de stat. Daca se va intampla acest lucru, cursul va scadea la 3,85 lei pentru un euro", a incheiat Sima.
Pentru 2008, Guvernul tintea un deficit bugetar de 2,3% din PIB. Pentru acest an, autoritatile prognozeaza ca deficitul bugetar va fi cuprins intre 1,7% si 2% din PIB, la o crestere economica de 3,5%.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
... chiar daca e "cu basescu"... :)
Vad ca nici inghesuiala la comentarii nu este, oare de ce?
Parca ziceati ca sunt bani gramada!
Rau e sa vorbesti fara sa gandesti, va vad eu acum cum scoateti camasa fara sa duceti tara de rapa!
Sa traiti bine!
Eu unul nu as avea curaj sa-mi dau economiile la stat. Plus ca 23 de miliarde de la populatie mi se pare de domeniul SF. Chiar ma indoiesc ca populatia are la ora actuala o asemenea suma. Adica suma exista sigur, dar ma tem ca pentru a o investi in titluri de stat populatia ar trebui sa devalizeze bancile si atunci degeaba faci miscarea asta, ca pica bancile si dai in alte belele.
In alta ordine de idei, cati incapabili mai trebuie sa toleram, pana sa vina Sima sa le dea optiuni? Gestionarii fondurilor publice sunt chiar atat de inapoiati incat sa nu se gandeasca la solutii atat de simple si eficace cum le prezinta Sima? Sau nu vor, si daca nu vor, de ce nu fac si astia putina puscarie, m-am saturat de incompetenti care imi rad in nas si scapa nepedepsiti, pana si presa i-a iertat...
OK.
1. de unde are populatia 23 de miliarde de lei? Parca sunt restante la credite, parca nu sunt bani etc.
2. sa presupunem ca populatia are 23 de miliarde de lei. Unde se afla in acest moment? La banci. Ce se intampla daca populatia retrage 23 de miliarde de lei din banci? Uuuu. Colaps bancar. Dl Sima poate sa zambeasca, mai ales daca e "short" pe actiuni bancare. Tztztz.
3. Sa presupunem ca banii astia nici nu exista. Ei vor fi "creati", adica tipariti acum. Ce inseamna asta? Inseamna inflatie si exact opusul aprecierii leului la 3.85.
Oricum ai invarti-o emiterea de titluri de stat fara acoperire in economie inseamna inflatie. Capisci?
Eu nu primesc sfaturi de la speculanti pe bursa... au mai primit unii sfaturi de la Soros si dupa aia isi adunau moneda nationala facuta tandari...
Nu amesteca si bursa ca e la pamant, nu mai conteaza pentru nimeni.
Orice om cu niste venituri isi imparte banii care-i vin si nu-i consuma la depozite, tutluri de stat, bursa, au mai explicat si Stolojan si Isarescu. Acum bancile sunt cu semn de intrebare iar bursa e la pamant. Nimeni nu scoate din depozitele de la banci inca, in limita de 50.000 euro (garantia de la Stat) dar ce intra in fiecare luna ii baga in titluri. Si Iuda Tariceanu a avut titluri de Stat, nu sunt o inventie. Jumate la banca, jumate la titluri. Daca sunt 100.000 de oameni care depun cate 19.000 roni pe luna (ca Iliescu !?) fac 1,9 miliarde roni pe luna.
Sunt niste cifre plauzibile cu atatia bogatani pe care i-am descoperit prin tot felul de agentii, reincadrati in MFA, etc.
Acum insa Basescu declara ca merge cu masina Dacia pe cand Tariceanu are firme de import autoturisme Citroen si altele din care si-a marit veniturile de 50 de ori precum se lauda. Ca sa fie mai sigur pentru profiturile sale a dat si ordonanta cu taxa auto pentru masinile vechi.
Cu asa prim ministru care se imbogateste din saracirea Romaniei ce sa ne mai miram ca am ajuns unde am ajuns.
Economiile populatiei romane si al firmelor romanesti e undeva pe la 135 mld
Cine cumpara titluri de stat nu le pune la saltea le lasa in banca si banca poate face rost de lichiditati de la bnr printr-un lombard ,evident cu 20% mai putin ca sunt si rezervele de acoperit
Daca se retrag 24 de mld de lei evident se vor vinde euro ptr a face rost de lei.
Exista un singur risc ...statul sa se imprumute de 24 mld si sa-i risipeasca sau sa-i fure,sa speram ca asa ceva nu se va intimpla