Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, joi, ca deficitul bugetar a ajuns la 5% din produsul intern brut (PIB) la finele anului trecut, in cadrul intalnirii cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Pana in prezent, oficialii estimau ca Romania va avea in 2008 un deficit bugetar de maximum 4% din PIB.

"Bugetul de stat nu este infinit. S-a crezut ca este infinit, ca duduie economia, si s-a ajuns la deficit de peste 5% din PIB", a spus Traian Basescu la intalnirea cu magistratii.

Pana in prezent, oficialii estimau ca in 2008 vom avea un deficit bugetar de maximum 4% din PIB. Astfel, la mijlocul lunii decembrie, Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei si finantelor, declara ca deficitul bugetar poate ajunge la 3,5-4% la finele lui 2008, daca incasarile decurg prost in luna decembrie.

El arata ca existau doua scenarii in ceea ce priveste incasarile. Primul scenariu lua in calcul un avans al veniturilor care urma cresterea Produsului Intern Brut (PIB), in vreme ce al doilea scenariu lua in calcul o crestere a veniturilor sub cel al PIB. Cu toate acestea, incasarile au fost mai slabe chiar si fata de scenariul pesimist, diferenta dintre veniturile prognozate si cele realizate fiind de 5 miliarde de lei.

Gheorghe Pogea, noul ministrul al finantelor, declara la randul sau in data de 20 decembrie ca deficitul bugetar de la finele anului 2008 va atinge 4% din PIB.

"Romania a avut anul trecut un PIB de 475 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca deficitul anuntat de Traian Basescu se ridica la 22,8 miliarde de lei. La 1 noiembrie, deficitul bugetului de stat era de 12,3 miliarde de lei, adica 2,6% din PIB. Aceasta inseamna ca, in ultimele doua luni ale anului trecut, statul roman a cheltuit cu 12,3 miliarde de lei mai mult decat a incasat, adica PIB-ul Republicii Moldova pe un an de zile", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Sima, presedinte al World Brokerage Services.

Acesta a mai precizat ca cea mai buna solutie in acest moment ar fi ca cei aproape 23 de miliarde de lei sa fie acoperiti prin emisiuni de titluri de stat pe doi ani, iar acestea sa poata fi cumparate numai de persoane fizice si juridice romane. Persoanele care ar cumpara aceste titluri ar putea garanta cu ele orice fel de imprumut si, totodata, aceasta va duce la scaderea cursului de schimb euro/leu.

Cristian Sima a mentionat ca la o rata a dobanzii de 14-15% pe an, statul va plati o dobanda de aproape sapte miliarde de lei, ceea ce le face o afacere foarte buna.

"Ar trebui sa atraga 23 de miliarde de lei de la populatie prin titluri de stat. Daca se va intampla acest lucru, cursul va scadea la 3,85 lei pentru un euro", a incheiat Sima.

Pentru 2008, Guvernul tintea un deficit bugetar de 2,3% din PIB. Pentru acest an, autoritatile prognozeaza ca deficitul bugetar va fi cuprins intre 1,7% si 2% din PIB, la o crestere economica de 3,5%.