Economia Uniunii Europene (UE) s-a comprimat cu 0,2% in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, dupa ce in cele trei luni anterioare a inregistrat o stagnare economica, potrivit datelor Eurostat. Zona euro a intrat insa in recesiune, dupa o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,2%, a doua scadere trimestriala consecutiva.

In trimestrul anterior, economia zonei euro s-a comprimat tot cu 0,2%.

Comparativ cu cel de-al treilea trimestru din 2007, PIB-ul a avansat cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro.

Dintre statele membre, Slovacia a inregistrat cel mai mare avans economic, de 1,5%, fiind urmata de Irlanda si Polonia, cu cate 1,2%. Eurostat nu are date disponbile si pentru Romania, insa potrivit Institutului National de Statistica (INS) economia tarii noastre a urcat in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 9,1%, ce o plaseaza in topul cresterii la nivelul UE.

Pe de alta parte, Letonia (-1,2%), Estonia (0,9%) si Marea Britanie (-0,6%) au consemnat cea mai mare scadere a PIB.

Cheltuielile de consum ale populatiei au crescut in perioada mentionata cu 0,1% in UE, fata de trimestrul anterior, si au ramas nemodificate in zona euro, in veme ce investitiile au scazut cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro. Datele Eurostat mai arata ca importurile au crescut cu 1,1% in UE si cu 1,4% in zona euro, iar exporturile au stagnat in ambele zone.

Scaderi ale PIB s-au inregistrat si in randul celor mai importanti parteneri ai UE. Astfel, in Statele Unite produsul intern brut s-a comprimat cu 0,1%, iar cel al Japoniei a scazut cu 0,5%.