Sindicatele angajatilor din BCR au notificat conducerea bancii ca incepand cu data de miercuri, 14 ianuarie, ora 09:00, vor declansa greva generala pe termen nelimitat, se arata intr-un comunicat al institutiei bancare. Actiunea este determinata in principal de revendicari de natura salariala.

  • Federatia Sindicatelor Independente din BCR a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala incepand de miercuri
  • BCR ofera o marire de salariu de 50% din inflatia pe 2008, insa sindicalistii cer 3% peste oferta bancii
  • In toate unitatile bancare urmand a fi afisate liste cu cele mai apropiate sucursale care vor functiona pe perioada grevei
  • Pe perioada grevei vor fi asigurate unele servicii, precum ele de carduri si self banking

"Federatia Sindicatelor Independente din BCR a notificat astazi managementul BCR ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, incepand cu data de miercuri, 14 ianuarie, ora 09:00 AM", se arata in comunicatul BCR.

Reprezentanti ai BCR au declarat pentru HotNews.ro ca vor fi servicii care vor fi asigurate in perioada grevei, precum cele de carduri si self banking. De asemenea, vor fi unitati cu 1 - 2 angajati care nu vor intra in greva si unde se vor putea face operatiuni.

"Decizia FSI survine in contextul in care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfarsitul anului trecut in pofida eforturilor depuse de managementul BCR pe parcursul negocierilor de a gasi o solutie convenabila pentru ambele parti in contextul economic dificil din Romania. Reprezentantii FSI au intrerupt negocierile imediat dupa etapa concilierii, refuzand astfel dialogul", se mai arata in comunicatul BCR.

BCR arata ca managementul bancii a formulat sase propuneri Sindicatului, "menite sa ofere angajatilor BCR un pachet salarial adecvat si sa incheie negocierile”. Ultima din aceste oferte a fost formulara vineri, 9 ianuarie.

Aceasta prevedea "mentinerea majoritatii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca pe 2008, mentionand clar ca stimulentele de vacanta si de Craciun sunt legate de performantele financiare ale bancii – banca este dispusa sa stabileasca criterii de performanta impreuna cu sindicatul pentru a asigura corectitudine si transparenta" si "angajamentul de a acorda o marire de salariu cu 50% din rata inflatiei pe 2008".

„Este tot ceea ce banca poate oferi acum – daca performantele noastre se imbunatatesc semnificativ vom putea imbunatati bonusurile, dar conditiile sunt dificile. Aceasta oferta include angajamentul nostru de a pastra aproximativ 8.700 de angajati in banca si de a continua extinderea retelei ceea ce inseamna continuarea investitiei in Romania si noi oportunitati pentru oamenii nostri”, arata managementul BCR.

Comunicatul mai arata ca reprezentantii FSI au solicitat mentinerea prevederilor Contractului Colectiv de Munca 2008, cu unele modificari agreate anterior cu conducerea BCR, precum si o crestere suplimentara a salariilor cu 3% care se adauga la majorarea cu 50% din rata inflatiei pe 2008.

Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Group, mentioneaza intr-un comunicat separat ca "sprijinim in totalitate pozitia managementului BCR in cadrul negocierilor si consideram ca, dat fiind contextul economic actual, pretentiile exprimate de catre sindicatul BCR se afla intr-o clara neconcordanta cu realitatea".

BCR va contesta in instanta legalitatea grevei

Conducerea BCR va contesta in justitie legalitatea grevei generale anuntate de Federatia Sindicatelor Independente, a declarat in cadrul unei conferinta de presa Oana Petrescu, vicepresedinte executiv BCR pe partea de operatiuni si IT, precizand ca managementul bancii este, in continaure, deschis la negocieri.

Vicepresedintele BCR a mentionat ca angajatilor le-a fost oferita o crestere salariala de 50% din inflatia pe 2008, insa acestia solicita o majorare cu trei puncte procentuale peste cea oferita de banca.

Federatia Sindicatelor Independente din BCR este formata din 40 de sindicate independente, constituite la nivel judetean, si, potrivit oficialilor BCR, la aceasta federetie au aderat aproape 6.000 - 7.000 de angajati din totalul de 8.700. Oana Petrescu nu a putut insa sa precizeze care va fi numarul celor care vor participa la aceasta actiune de protest, avand in vedere ca banca nu a primit listele cu angajatii care vor participa la greva.

Oana Petrescu a mai spus ca in prezent se lucreaza la planuri de continuare a activitatii bancii. "Vom avea bani in bancomate si automatele de schimb valutar, iar unitatile deschise vor avea lichiditati suficiente. Toate canalele alternative unitatilor bancare vor functiona. Pana la sfarsitul zilei de marti vom putea avea si o lista cu unitatile bancare care vor fi deschise pe perioada grevei. In afara de forta de vanzari si de forta de servire directa a clientilor, restul activitatilor se vor desfasura in mod normal", a continuat oficialul BCR.

In aceasta perioada, nu vor exista penalitati pentru intarzierile la plata ratelor care survin din cauza bancii, in toate unitatile bancare urmand a fi afisate liste cu cele mai apropiate sucursale care vor functiona pe perioada grevei.

Reprezentantii BCR au mentionat ca nu au cuantificat care ar fi pierderile datorate acestei greve generale.