Grupul financiar american Citigroup ar putea inregistra un castig pana la zece miliarde de dolari din vanzarea diviziei sale de brokeraj catre Morgan Stanley, ceea ce va ajuta compania sa se recapitalizeze, dupa cele mai mari pierderi din istorie sa, potrivit Bloomberg care citeaza o persoana apropiata situatiei. Castigul inainte de impozitare ar veni din reevaluarea in crestere a diviziei Smith Barney a Citigroup, la un nou pret ce va fi stabilit in urma acestei tranzactii.

Castigul de dupa plata taxelor, cuprins intre 5 si 6 milioane de dolari, va creste capitalul grupului financiar, puternic afectat de criza financiara. Datorita scaderii capitalurilor, Citigroup a fost nevoita sa ceara anul trecut un sprijin financiar in valoare de 45 miliarde de dolari de la autoritatile americane.

"Citigroup vinde viitorul pentru a depasi criza din prezent, si din pacate nu are alta solutie", a declarat David Tronem, analist la Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller din New York.

Cea mai mare criza bancara de la Marea Depresiune din anii '30 l-a fortat pe directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, sa nu isi poata tine promisiunea de a nu vinde Smith Barney. In ultimul deceniu, aceasta divizie a Citigroup a fost in centrul planului bancii de a furniza subscrieri de obligatiuni, conturi de economii si consiliere de investitii, in cadrul aceleiasi institutii.

Robert Rubin, fostul secretar al Trezoreriei, care s-a alaturat grupului financiar in 1999, s-a opus vanzarii Smith Barney, iar vineri a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze.

Purtatorul de cuvant al Citigroup, Michael Hanretta, a refuzat sa comenteze aceste informatii.