Comisia Europeana a inceput, luni, o actiune in justitie impotriva Standard&Poor's. Comisia Europeana sustine ca agentia de evaluare financiara ar fi incalcat legislatia europeana in ceea ce priveste comercializarea informatiilor referitoare la pietele financiare, anunta Reuters.

Executivul european sustine ca Standard&Poor's ar abuza de pozitia de monopol pe care o detine, obligand bancile si fondurile de investitii sa plateasca comisioane de licenta pentru a folosi date privind pietele americane de capital, iar in lipsa achitarii acestor comisioane, ar forta furnizorii sa blocheze accesul institutiilor financiare la aceste informatii.

Standard&Poor's este acuzata ca ar fi solicitat plata unor comisioane din partea unor furnizori de informatii privind pietele financiare precum Thomson Reuters sau Bloomberg News.

"Deschiderea procedurilor in justitie impotriva S&P vine ca urmare a faptului ca mai multe asociatii care reprezinta investitori - institutii financiare - au depus plangeri", arata un comunicat al Comisiei Europene, citat de Reuters, care adauga ca nu exista un termen-limita pentru solutionarea cazului.

Reprezentantii Standard&Poor's sustin, insa, ca acuzatiile aduse S&P ar fi neintemeiate.