Consiliul de Administratie al Bancii Nationale ar putea sa decida relaxarea normelor de acordare a creditului ipotecar. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC a declarat pentru HotNes.ro ca dupa ce BNR va modifica regulamentul privind acordarea creditelor pentru persoanele fizice in spiritul celor solicitate de ARB, se va crea o noua emulatie, o crestere a apetitului pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor.

Potrivit regulamentelor Bancii Centrale intrate in vigoare in luna octombrie 2008, bancile calculeaza gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente asa cum se acordase pana la aceasta data.

In ultima perioada, dobanzile la imprumuturile ipotecare in moneda nationala au crescut la aproximativ 18%, dublu fata de anul trecut. Incetinirea drastica a creditarii a determinat blocarea pietei imobiliare si reducerea semnificativa a vanzarilor de masini noi.