Perspectivele economice pe termen lung ale statelor europene emergente sunt optimiste, avand in vedere ca aceste tari si-au reformat institutiile si dispun de economii diversificate si viguroase, crede seful departamentului european din cadrul FMI, Marek Belka.

"Criza a generat riscuri pentru aceste tari, dar (....) vor face rapid ajustari, poate chiar mai repede si mai bine decat multe dintre economiile de piata vechi din Europa", a declarat Belka pe pagina de Internet a Fondului Monetar International, citata de Mediafax.

Potrivit acestuia, criza actuala reprezinta un semnal privind consolidarea cooperarii din Europa in domenii precum stabilitatea financiara, in special in ceea ce priveste institutiile financiare internationale.

"Indiferent cat de grava este, criza se va termina la un moment dat. Prioritatea noastra este reprezentata de administrarea acestei crize. In acelasi timp, trebuie sa ne gandim cum sa prevenim eventuale crize viitoare", a spus Belka.

Oficialul FMI considera ca statele emergente trebuie sa continue reformele care pot contracara probleme pe termen lung, precum impactul fiscal al imbatranirii populatiei. In acelasi timp, tarile mentionate trebuie continue sa puna in aplicare masuri care sa vizeze imbunatatirea productivitatii, acesta fiind de altfel un obiectiv cheie al Agendei Lisabona.

Marek Belka a fost prim-ministru al Poloniei in intervalul 2004-2005 si ministru de Finante in 2001-2002. De asemenea, el a mai detinut functii in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si este profesor de economie.