Comisia Europeana a convocat, vineri, la Bruxelles, o reuniune ministeriala a celor 27 de state membre pentru gasirea unor solutii comune de sustinere a industriei auto pe fondul deteriorarii tot mai accentuate a acestui sector in care vanzarile scad drastic in contextul crizei globale.

Cei prezenti vor discuta despre masurile luate de fiecare tara in parte pentru sustinerea sectorului auto si despre mijloacele de coordonare a ajutoarelor acordate, scrie AP.

Purtatorul de cuvant al Comisiei, Jonathan Todd, a precizat ca Franta este acum in discutii cu autoritatile europene despre masurile de ajutorare a sectorului sau auto. Oficialul a adaugat ca exista mai multe modalitati de sustinere a constructorilor fara a incalca regulile Uniunii privind acordarea de ajutoare de stat. Reuniunea va fi precedata de un comunicat de presa.

Din Franta participa ministrul Economiei, Christine Lagarde, din Marea Britanie ministrul Comertului, Peter Mandelson, Italia il trimite pe ministrul Dezvoltarii Economice, Claudio Scajola, iar Spania pe ministrul Industriei, Miguel Sebastian Gascon.

Bruxelles-ul a prezentat, in decembrie 2008, o "initiativa europeana" in valoare de cinci miliarde de euro pentru producerea de masini mai putin poluante.

Franta si Spania au anuntat la inceputul saptamanii ca vor un plan european de sustinere a industriei de automobile. La nivel national, Franta a anuntat, joi, ca are un plan amplu pentru aceasta industrie care va beneficia "de multi bani", a declarat joi, presedintele Nicolas Sarkozy.