Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la Fondul Monetar International (FMI), deficitul de cont curent putand fi acoperit si printr-un fond european.

"Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI. Stiu ca aceasta idee este controversata, dar vom merge pe zonele practice. Deficitul de cont curent il putem finanta printr-un fond european care s-a constitutit pentru tarile din zona non-euro", a declarat Traian Basescu la Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

"Economia Romaniei nu mai poate fi asezata in matricea Fondului. Am convingerea ca avem alte solutii decat FMI. Putem coopera cu alte institutii: UE, Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii", a mai spus presedintele.

Declaratia presedintelui vine pe fondul zvonurilor insistente privind un posibil acord cu FMI si cu o saptamina inainte de Consiliul pe Finante ale UE (Ecofin), unde Romania va da cartile pe fata in privinta deficitului extern si celorlalti indici macroeconomici.

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca o decizie in acest sens va fi luata "cand vom vedea care sunt deficitele si care sunt nevoile de finantare".

Surse de la virful PDL au declarat pentru HotNews.ro ca exista un curent puternic de opinie favorabil unui imprumut de la FMI, avansind o suma minima necesara de 15 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, va discuta saptamina viitoare la Bruxelles despre dificultatile Romaniei. Europenii ar prefera ca demersurile initiale ale autoritatilor romane, in cazul in care vor sa ceara sprijin financiar international, sa fie facute la nivelul institutiilor europee, au declarat surse europene pentru HotNews.ro. Numai in cazul in care acest sprijin nu ar fi suficient, atunci sprijinul ar trebui largit si sa se faca apel si la alte institutii financiare internationale.

In context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca "principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat".