Comitetul Executiv al FMI a aprobat aseara un credit de 402,5 milioane de euro, destinat Serbiei, potrivit unui comunicat afisat de organizatia multinationala. Asteptata inca din 19 dec 2008, decizia Fondului a fost amanata de mai mult ori din cauza unor probleme considerate de Banca Centrala a Serbiei drep “tehnice”, scrie Dan Popa.

Creditul acordat Serbiei este unul de tip “stand-by agreement”si se intinde pe 15 luni, autoritatile sarbe declarand ca deocamdata nu vor efectua trageri din suma, dar e bine sa il aiba ca plasa de siguranta. Potrivit acordului, Serbia trebuie sa faca un efort pentru a mentine deficitul bugetar la 1,75% din PIB (1,5% prevazut initial) in 2009 si sa incurajeze sectorul IMM.

Intelegerea cu FMI era necesara, spun analistii sarbi, din cauza dezechilibrelor macro in crestere, numai deficitul de ont curent al Serbiei urcand la finele anului trecut la 18 % din PIB, ceea ce fragiliza foarte mult economia in cazul unui soc extern. Potrivit expertilor FMI, Serbia va avea in 2009 o crestere economica de numai 3,5 %, urmand ca de anul viitor economia sa isi revina intr`o maniera mai consistenta.