Guvernul britanic a anuntat luni un nou plan de sustinere a bancilor, care urmareste relansarea imprumuturilor prin garantarea acestora, anunta AFP. Dupa recapitalizarea bancilor, anuntata in octombrie, insotita de garantarea imprumuturilor interbancare, guvernul a anuntat luni detaliile unui nou plan, care vizeaza in special garantarea imprumuturilor acordate de banci, pentru a incuraja creditul.

Guvernul va propune ca aceste masuri sa fie "coordonate la scara nationala".

"Pe fondul incetinirii economice care s-a intensificat in ultimele doua luni, guvernul anunta astazi un plan complet de masuri pentru intarirea stabilitatii sistemului financiar, cresterea gradului de incredere si a capacitatii de imprumut si, in cele din urma, sustinerea reluarii cresterii economice", precizeaza Ministerul britanic de Finante.

Planul isi propune "sa faca sa dispara franele actuale la credite".

Active riscante

Mai exact, este vorba despre "un plan de protectie a capitalului si a activelor bancilor".

Potrivit acestei scheme, bancile vor conveni cu guvernul suma pe care se asteapta sa o piarda din creditele acordate.

Ulterior, Trezoreria va vinde o asigurare care va acoperi circa 90% din eventualele pierderi ale institutiilor financiare.

Bancile vor plati o suma de bani pentru aceasta asigurare, dar guvernul a precizat ca se asteapta ca acesti bani sa nu fie platiti in alte participatiuni la capital.

Guvernul doreste sa negocieze cu bancile care vor participa la acest plan "stabilirea unor acorduri clare si cuantificabile asupra imprumuturilor", care vor fi auditate din exterior.

Prabusirea bancilor ar putea ucide economia

Ministerul de Finante, care a contribuit deja la recapitalizarea bancilor RBS, HBOS si Lloyds TSB cu 41 miliarde euro, considera ca acest nou plan masiv este esential pentru reluarea cresterii economice.

Ministerul precizeaza ca aplicarea acestui plan, care va necesita fonduri de peste o suta de miliarde de lire, serveste interesul general.

"Daca sistemul bancar se prabuseste, fiecare dintre noi va avea probleme serioase. Acest fapt ar putea ucide economia", sustine ministerul.