Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat luni ca ar putea pierde pana la 31 miliarde euro in 2008, afectata de criza creditelor si de participatiunea sa in banca olandeza ABN Amro, cumparata in 2007, informeaza AFP.

RBS anuntase initial ca se asteapta la o pierdere anuala din activitati exceptionale de 7,8 - 8,9 miliarde euro pentru exercitiul 2008.

Ulterior, banca a precizat ca se asteapta la pierderi din deprecierea activelor cuprinse intre 16,6 si 22,2 miliarde euro. Aceste pierderi sunt legate in principal de achizitia, in 2007, a bancii olandeze ABN Amro, in parteneriat cu belgienii de la Fortis si spaniolii de la Santander.

RBS a publicat aceste cifre luni, in raportul de activitate care precede publicarea oficiala a rezultatelor anuale, in 26 februarie.

"Conditiile pietei si ale creditului au devenit dificile in mod deosebit in trimestrul IV 2008", noteaza RBS, in acest document, subliniind ca, daca se exclude deprecierea activelor, exercitiul financiar ar fi fost echilibrat.

Cursul actiunilor RBS a cazut cu 36% saptamana trecuta, la 35 de pence, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

Actiunile RBS cad cu peste 70% pe Bursa de la Londra

Actiunile RBS au scazut cu 71,18% pe Bursa de la Londra, la 10 pence, dupa anuntul privind posibile pierderi de 31 miliarde euro.