Guvernul Frantei a amenintat luni doua dintre principalele banci ale tarii ca le va exclude din planul de ajutorare de 21 de miliarde de euro, in cazul in care conducerea acestor institutii refuza sa renunte la bonusurile anuale de sute de mii de euro, relateaza AFP.

"Bancile trebuie sa inteleaga ca timpurile s-au schimbat", a declarat ministrul Economiei, Christine Lagarde. In cazul in care nu reununta la aceste practici, bancile "vor trebui sa gaseasca un alt ghiseu" decat cel al statului pentru a traversa criza financiara. "Dar nu cunosc un alt mijloc", a subliniat ea, intr-un interviu publicat de cotidianul Les Echos.

Presedintele Nicolas Sarkozy a cerut, joi, directorilor bancilor franceze sa renunte la partea variabila a veniturilor pe care le primesc in contul anului 2008 - celebrele bonusuri care se cifreaza la sute de mii de euro - in contrapartida cu sprijinul financiar acordat de stat.

Credit Agricole si Societe Generale nu renunta la bonusuri

Conducerea BNP Paribas, una dintre cele mai mari banci europene, care a beneficiat de sprijinul statului pentru a face fata dificultatilor majore legate de criza financiara, a anuntat sambata ca va respecta aceasta cerere.

Un purtator de cuvant al BNP Paribas a precizat ca presedintele bancii, Michel Pebereau, si directorul general, Baudouin Prot, "au decis sa anunte consiliul de administratie ca renunta la bonusuri". Cei doi au incasat anul trecut 875.000 si, respectiv, 2,27 milioane de euro in contul acestor venituri.

Dar directorul general al unei alte mari banci franceze, Credit Agricole, a refuzat sa adopte aceeasi pozitie.

Georges Pauget a subliniat, intr-un comunicat publicat duminica, ca remuneratia sa va fi decisa "prin aplicarea legilor si a reglementarilor in vigoare" de catre "instantele specifice ce reprezinta actionarii - comitetul de remunerare si Consiliul de Administratie".

Potrivit Journal du Dimanche, directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, ar fi refuzat si el sa renunte la bonusuri.

UMP, partidul de dreapta aflat la putere, considera aceasta problema drept "o chestiune de morala" si avertizeaza ca va informa opinia publica asupra "bancherilor recalcitranti", a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii politice, Frederic Lefebvre.

Ministrul Economiei vrea limitarea dividendelor acordate actionarilor

"Chiar daca inteleg ca o banca vrea, prin acordarea de dividende, sa atraga investitori, exista dividende si dividende. Partea rezervata dividendelor trebuie limitata in scopul de a creste ponderea rezervelor si a fondurilor destinate intaririi fondurilor proprii", a precizat Christine Lagarde.

In decembrie, statul francez a sprijinit sase banci cu imprumuturi in valoare de 10,5 miliarde euro, in cadrul unui plan global de 360 miliarde euro, dintre care 320 sunt destinati garantarii imprumuturilor interbancare.

Ministrul francez a anuntat saptamana trecuta o noua transa de 10,5 miliarde euro, care va fi acordata pana la sfarsitul primului trimestru.

Cele sase banci care au beneficiat de prima transa de ajutor sunt Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Mutuel, Caisse d'Epargne si Banque Populaire.