Anglia: Premierul Gordon Brown a anuntat la mijlocul lui octombrie ca sefii bancilor capitalizate de stat nu vor primi niciun bonus in numerar pe 2008, urmand ca remuneratia lor sa fie acordata de performanta individuala si pe crearea valorii pe termen lung, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Elvetia: desi in mod oficial guvernul nu a emis nicio interdictie legata de indemnizatiile variabile ale sefilor de banci, planul de salvare elaborat de autoritai a fost insotit de presiuni in sensul renuntarii la bonusuri. UBS s`a supus acestor presiuni, in vreme ce a doua banca elvetiana ca marime, Credit Suisse a legat nivelul bonusurilor de performanta activelor bancii pe perioada in care acesta e calculat.

Belgia: a limitat bonusul sefilor de banci la echivalentul salariului pe un an, obligandu`i pe executivii celor mai importante banci sa isi publice veniturile. Patronul Dexia, Axel Miller, a fost obligat sa renunte la indemnizatia de plecare din banca, care depasea 3,7 milioane de euro.

Tarile de Jos: Membrii consiliilor de administratie de la ING si Aegon au renuntat la bonusurile pe 2008, institutiile lor primind in schimb ajutor de stat. La fel ca si in cazul Belgiei, indemnizatiile lor au fost plafonate la cel mult nivelul salariului pe un an, in timp ce sefii Fortis si ABN Amro au fost « invitati » prieteneste sa renunte la bonusuri.

Italia: Unicredit a anuntat ca sefii bancii renunta la indemnizatia variabila pe 2008. Nu insa rusinati de dimensiunea acesteia ci dintr`un motiv infinit mai banal. Pur si simplu nu si`au atins tintele pe 2008, astfel ca nu au ce sa premieze.

Germania: Seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a anuntat ca renunta la bonusul pe 2008 din solidaritate cu angajatii sai.

SUA: Trezoreria a reglementat foarte strict « parasutele de aur » si bonusurile nemeritate, acestea fiind practic interzise.

Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Popa.