Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice, a discutat marti, 20 ianuarie, cu Joaquin Almunia, comisar pentru afaceri economice si monetare, despre proiectul de buget pe 2009, in cadrul Consiliului ECOFIN - a transmis printr-un comunicat ministerul de resort. La finalul reuniunii, ministrii europeni de finante au agreat calendarul de lucru pentru masura legata de cote reduse de TVA si au aprobat un imprumut de 3,1 miliarde euro pentru Letonia.

"Discutia a vizat prioritatile Guvernului stabilite prin proiectul de buget pentru anul 2009, care urmaresc consolidarea bugetara prin restructurarea cheltuielilor si asigurarea stabilitatii macroeconomice", a transmis MFP. O noua intalnire va avea loc dupa adoptarea bugetului la nivel national.

Potrivit aceluiasi comunicat, in contextul dezbaterilor pe marginea prognozei Comisiei, publicata in data de 19 ianuarie, ministrii de finante reuniti la Bruxelles au subliniat ca obiectivele principale sunt:

  • restabilirea functionarii in bune conditii a canalelor de creditare;
  • sprijinirea  cererii prin masuri imediate, temporare si tintite de stimulare;
  • implementarea reformelor structurale pentru a sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca, mentinerea sustenabilitatii finantelor publice.

MFP mai mentioneaza ca, in cadrul ECOFIN Presedintia Ceha si-a prezentat principalele obiective, din perspectiva reuniunilor acestui Consiliu.

"Pentru subiectul legat de cotele reduse de TVA, ministrii au agreat calendarul de lucru pentru perioada urmatoare. De mentionat ca mai multe state membre au solicitat tratarea si aprobarea in cadrul aceluiasi pachet si a celorlalte subiecte aflate in discutie la nivel comunitar vizand cotele reduse de TVA (produsele eficiente energetic, produsele ecologice)".

Tot astazi, Consiliul a aprobat un imprumut in valoare de 3,1 mld. Euro pentru a sprijini Letonia sa faca fata presiunilor de pe piata financiara si de capital, transmite MFP.