Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu anticipeaza contractarea economiei nationale, iar inflatia continua sa se regaseasca printre prioritatile institutiei, a declarat, miercuri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Mediafax.

Banca centrala ramane preocupata de inflatie, desi estimarile indica franarea cresterii preturilor, a afirmat oficialul bancii centrale.

"Nu consideram ca economia Romaniei va intra in zona negativa", a aratat Popa, prezent la o conferinta pe teme economice.

Bancile-mama vor continua sa-si sustina subsidiarele din Romania

Pe de alta parte, Cristian Popa a afirmat ca bancile romanesti se vor orienta in acest an spre creditul in moneda nationala, desi sustinerea din partea bancilor-mama va ramane la un nivel apropiat de cel de pana acum, relateaza NewsIn.

"Am discutat cu reprezentantii bancilor din Romania si cu actionarii lor, iar reactiile lor au fost pozitive, indicand ca vor continua sa rostogoleasca imprumuturile catre subsidiarele din Romania", a declarat Popa.

Viceguvernatorul Cristian Popa a amintit de estimarile FMI in privinta finantarii externe pentru subsidiarele din Europa Centrala si de Est, care arata ca bancile mama vor continua sa sustina subsidiarele din regiune, iar finantarea externa va fi de cel putin 80% din nivelul de pana acum.

Cresterea creditarii ar putea incetini in acest an sub 15% in termeni reali

Ritmul anual de crestere a creditarii ar putea fi in acest an sub cel prognozat anterior de banca centrala, de 15% in termeni reali, a apreciat Popa.

"Este o incetinire semnificativa a creditarii, nu numai pentru populatie, ci si pentru companii. Relevant in acest sens este faptul ca avansul creditarii a ajuns de la 51% la aproximativ 30% intr-un interval redus de timp", a spus el.

Cristian Popa a adaugat ca trebuie analizat daca incetinirea creditarii vine in principal dintr-o cerere mai redusa sau dintr-o oferta mai restransa.

Ca tendinta, bancile de pe piata romaneasca se orienteaza dinspre finantarea externa spre atragerea si folosirea de surse interne, a mai spus oficialul BNR.

Inflatia se va mentine in ianuarie in apropierea nivelului din decembrie, de 6,3%

In opinia sa, rata anuala a inflatiei se va situa in ianuarie in apropierea nivelului de la sfarsitul anului trecut, de 6,3%, iar cresterea preturilor de consum ramane o preocupare pentru banca centrala.

"Ne asteptam la o reducere a inflatiei in viitorul previzibil si avem o prognoza (de inflatie) de 4,5% la finalul acestui an, potrivit celui mai recent raport asupra inflatiei. Urmatorul va fi prezentat in curand, dupa sedinta de politica monetara din februarie, cand vom prezenta mai multe date", a spus Popa.

BNR nu are nevoie de finantare de la Banca Centrala Europeana

El a subliniat ca BNR nu are nevoie de finantare de la Banca Centrala Europeana (BCE), cum a fost cazul altor banci centrale din regiune.

"Sigur sa exista un dialog, insa nu am facut pasi in acest sens, deoarece nu avem nevoie de finantare de la BCE", a spus Popa.

In octombrie 2008, BCE a acceptat sa acorde Ungariei un imprumut de 5 miliarde de euro, pentru a o ajuta sa isi depaseasca problemele de lichiditati. Imprumutul a fost primul din istoria BCE acordat unei tari care nu face parte din Zona euro.

Viceguvernatorul BNR a completat ca, in prezent, pentru Romania este esential un control ferm pe politica bugetara.

Referitor la deficitul bugetar al Romaniei din acest an, Cristian Popa nu a avansat nicio estimare, in conditiile in care bugetul pe 2009 nu a fost inca aprobat.