Coface: Guvernul nu are solutie la criza financiara

In Romania, criza financiara va persista pana cand isi vor reveni economiile internationale, pentru ca guvernul nu are o solutie pentru depasirea situatiei actuale. Este opinia agentiei de evaluare Coface care mai spune ca investitorii au plecat din Romania deoarece au probleme de finantare, nu pentru ca a scazut atractivitatea. Coface a mentinut ratingul Romaniei la "A4 minus", considerand ca riscurile nu sunt atat de mari pentru tara noastra. Reprezentantii agentiei au atras insa atentia asupra deficitului bugetar ridicat, care s-ar putea adanci in acest an, si a nivelului deficitului de cont curent. Expertii Coface mai spun ca principala vulnerabilitate a monedei nationale este dependenta economiei de capitalul strain.

Leul, campion la devalorizare

Moneda nationala bate record dupa record, la devalorizare. Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a urcat, ieri, la un nou maxim istoric: 4,3098 lei pentru un euro. La jumatatea zilei insa cursul ajunsese chiar la 4,32. La sfarsitul sedintei interbancare moneda nationala s-a apreciat usor, in ton cu valutele din regiune. Cursul s-a stabilizat la 4,31 lei pentru un euro.

RMO, strans legat de sursa interna de finantare a bancii

Nivelul rezervelor minime obligatorii in viitor va depinde de reorientarea bancilor spre surse interne de finantare. Este declaratia viceguvernatorului BNR, Cristian Popa. Bancherii au cerut reducerea acestor rezerve obligatorii astfel incat sa se relaxeze substantial creditarea. Pe de alta parte, BNR nu are nevoie de finantare de la Banca Centrala Europeana, a precizat Cristian Popa.

BCR ia masuri pentru somerii datornici

Intre timp, o a doua banca de la noi anunta masuri pentru cei care nu-si mai pot plati ratele la credite. Dupa Bancpost, BCR ar putea amana plata ratelor la creditele clientilor someri. Orice decizie in acest sens se va lua, insa, pentru fiecare persoana in parte, a declarat directorul executiv al directiei dezvoltare afaceri, Sorin Mititelu.

Guvernul se imprumuta din ce in ce mai greu de la banci

Bancile comerciale cer dobanzi din ce in ce mai mari la imprumuturile pe termen scurt pe care le solicita Guvernul, aflat in nevoie urgenta de lichiditati pentru platile curente. Nivelul dobanzilor a ajuns la un prag de nesuportat pentru Ministerul Finantelor care, la licitatia de ieri, a respins toate ofertele bancilor comerciale pentru depozite cu scadenta la sapte zile. Dealerii spun ca ministerul a incercat sa determine scaderea dobanzilor pentru ca la licitatia de astazi cu certificate la trei luni dobanzile cerute de banci sa fie mai mici.

Marile burse europene sunt de 11 zile pe rosu

Bursa de pe Wall Street a inchis aseara in crestere spectaculoasa, dupa ce actiunile bancare s-au apreciat considerabil. Dow Jones a castigat 3,51%, iar Nasdaq 4,6 procente. Principalele burse europene au incheiat, insa, ieri a 11-a zi consecutiva pe rosu. Indicii principali au scazut cu pana intr-un procent. Cel mai mult au pierdut actiunile companiilor din sectorul energetic, desi barilul de petrol a urcat la aproape 42 de dolari. Si la Bucuresti, bursa a scazut semnificativ. Cel mai afectat a fost indicele companiilor energetice care a pierdut peste 5,5%.

Toyota a devenit liderul pietei auto mondiale

General Motors nu mai este lider al pietei auto mondiale. Dupa 77 de ani, locul sau a fost luat acum de japonezii de la Toyota care au vandut anul trecut mai mult, ajungand la circa 9 milioane de unitati. General Motors are serioase probleme financiare. Ieri, numarul unu al industriei auto americane, a cerut deblocarea rapida a celei de-a doua transe din imprumutul federal pentru a nu intra in criza de lichiditati. Revenind la Toyota, reprezentantii constructorului au declarat pentru HotNews.ro ca a treia generatie a celui mai cunoscut automobil hibrid aflat pe piata, Toyota Prius, va fi lansat in Romania in iulie sau august.

Si, din agenda economica a zilei:

La Bucuresti, sedinta de Guvern.

In Statele Unite se publica noi statistici privind somajul, dar si stocurile de petrol.