Guvernul ia in joi un discutie planul compus din 74 de masuri anticriza propus de Ministerul Finantelor. Cele mai importante dintre aceastea vizeaza stimularea infiintarii a cel putin 50.000 de locuri de munca in microintreprinderi, stimularea activitatii IMM-urilor, a industriei auto si a petrochimiei, potrivit NewsIn.

  • Pentru a stimula angajarea a cel putin 50 de mii de oameni in microintreprinderi, Guvernul ar putea aproba subventionarea integrala de la bugetul de stat, in acest an, a contributiilor sociale ale angajatorului pentru un salariu de maximum 1.000 de lei/persoana.
  • Alte masuri vizeaza sprijinirea mediului de afaceri prin asigurarea constituirii, in cadrul CEC Bank, a unui fond destinat cresterii accesului IMM-urilor la finantare, infiintarea Fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri si modificarea cadrului legislativ in scopul acordarii de prefinantare pentru IMM-urile care acceseaza fondurile structurale (modificarea schemelor de ajutor de stat si a Ghidurilor solicitantului).
  • Ministerul IMM-urilor vrea sa compenseze si diminuarea exporturilor din tarile UE,  prin reorientarea exporturilor romanesti de pe pietele afectate puternic de criza financiara catre pietele emergente. Activitatea de export ar putea fi stimulata prin deschiderea a cinci centre de promovare in parteneriat public-privat la Moscova, Beijing, Chisinau, Cairo si New Delhi.
  • In cazul firmelor nevoite sa faca disponibilizari in acest an, acestea ar putea fi scutite de la plata contributiilor catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale in cazul somajului tehnic, insa nu mai mult de 3 luni.
  • In plus, Ministerul IMM-urilor solicita reprezentantilor Ministerului Finantelor modificarea Codului Fiscal, mai exact eliminarea obligativitatii de plata a TVA la export, in concordanta cu practicile comunitare, sau acceptarea instrumentelor bancare specifice pentru plata TVA la export (garantii bancare, scrisori de bonitate sau de garantie).
  • O alta propunere vizeaza neimpozitarea profitului reinvestit si a dividendelor reinvestite, dar si limitatea cotelor defalcate din TVA destinate bugetelor locale.
  • In domeniul auto, ar urma sa fie instituita o taxa de poluare care sa fie calculata in functie de gradul de poluare al autoturisnului. Programul "Rabla" ar urma sa fie mentinut, Guvernul urmand sa acorde o prima de 800 de euro pentru fiecare automobil reciclat in 2009, iar plata TVA pentru masinile noi ar urma fi amanata timp de 6 luni.
  • Guvernul ia in calcul si facilitarea accesului la creditare pentru investitiile in sectorul auto, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii, dar si reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto. In plus, Ministerul Economiei isi propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.
  • In domeniul minier, Ministerul Economiei are in vedere accesarea unui credit de 90 de milioane de euro pentru retehnologizare in perioada 2009-2010 (35 milioane de euro pentru 2009 si 55 de milioane de euro pentru 2010), sau demararea de programe si proiecte in parteneriat public - privat pentru CNH Petrosani. Actiunea ar urma sa fie corelata cu notificarea ajutorului de stat pentru stergerea de datorii si reorganizarea CNH.
  • Un alt imprumut extern, de aproape 200 de milioane de euro, ar urma sa fie accesat intre 2009-2012 si va fi folosit pentru programul de inchidere a minelor cu grad mare de risc de poluare si pentru ecologizarea minelor inchise. Ministerul Economiei doreste si accesarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru perioada 2010-2011 pentru refacerea socio-economica a zonelor afectate de inchiderea minelor.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu ceruse, duminica trecuta, Guvernului Boc sa prezinte, in decurs de o saptamana, un program coerent de masuri anticriza. Calin Popescu Tariceanu afirmase ca, in caz contrar, va cere organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Fostul prim-ministru a mai acuzat Guvernul Boc, duminica trecuta, ca ar fi refuzat punerea in aplicare a planului de masuri anticriza propus de fostul Executiv, fara a veni cu nimic in schimb.

Cabinetul Boc analizeaza, joi, cele 74 de masuri anticriza propus de Ministerul Finantelor, urmand ca, la finalul sedintei, sa anunte care dintre acestea vor fi aplicate.