E luni dimineata si vrei sa afli ce e nou in economie. Stirile sunt in nota obisnuita, adica proaste, scrie Virgil Petrea pe blogul sau.

  • Noua moda la banci: pierderi de miliarde

- BNP Paribas anunta ca asteapta o pierdere de 1,4 miliarde EUR pe ultimul trimestru din 2008 si vrea sa vanda statului francez actiuni preferentiale in valoare de 5,1 miliarde EUR. Vina pentru pierderi o poarta volatilitatea din pietele de capital si picajul din pietele de actiuni.

- ING se asteapta la o pierdere de 3,3 miliarde EUR pe ultimul trimestru din 2008. CEO-ul Michel Tilmant va fi inlocuit de actualul presedinte al consiliului de administratie, Jan Hommen. ING doreste sa scada costurile cu un miliard EUR in 2009, printre masurile ce vor fi luate fiind vanzarea unor divizii si concedierea a 7.000 de angajati.

- Banco Santander isi anunta planurile privind Sovereign Bancorp. Dupa achizitionarea bancii, active in valoare de 10 miliarde USD actualmente detinute de Sovereign vor fi vandute. Totodata, devalorizarea activelor Sovereign va aduce un cost de 2 miliarde USD. Iata ca si o banca luata pe mai nimic costa miliarde.

- Barclays si-a devaluat activele cu 8 miliarde GBP. Banca nu doreste sa stranga capital, intrucat are cu 17 miliarde GBP mai mult decat capitalul cerut de autoritatile de reglementare. In contextul actual, aceasta pare sa fie una dintre stirile pozitive. De altfel, analistul Marcus Cranny, de la MF Global, citat de Bloomberg, declara: “Pe ziua de astazi, Barclays a alungat teama din piata.”

  • In ce priveste politicile monetare si fiscale:

- Sedinta comitetului Rezervei Federale din aceasta saptamana nu va aduce mari surprize, intrucat rata tinta a dobanzii pentru “fed funds” nu mai poate fi taiata, ea ajungand in intervalul 0% - 0,25%. Sunt asteptate doar eventuale noi masuri pentru sustinerea lichiditatii in pietele financiare.

- In California, cei mai multi angajati la stat nu vor lucra in prima si a treia vineri din luna. Masura a fost luata pentru a contracara deficitul bugetar de 40 miliarde USD estimat pentru urmatoarele 18 luni. Se asteapta ca statul sa economiseasca 1,3 miliarde USD pana in iunie 2010 prin aceasta masura.

  • Trecand apoi la opinii:

- Mark Hulbert de la marketwatch.com spune ca picajul actiunilor financiare nu este la fel de dur ca cel al actiunilor din sectorul tehnologic de dupa spargerea bulei dot-com. Atunci, actiunile tehnologice din S&P 500 au pierdut in capitalizare 82,5%, adica 3.600 miliarde USD. Comparativ, actiunile financiare din S&P 500 au pierdut din 2007 pana in prezent doar 78,7% din capitalizare, adica 2.200 miliarde USD. Ce inseamna acest lucru la nivel de investitor? Cineva care a cumparat actiuni din sectorul financiar in 2007 a pierdut pana in prezent la fel de mult ca cineva care a investit in actiuni dot-com in 1999-2000, cand companii al caror unic activ era o adresa pe internet valorau miliarde de dolari.

- Tot pe marketwatch.com, Prime Brimelow despre opiniile lui Richard Russell, autorul Dow Theory Letters: piata e cam jos, dar daca sunt rupte suporturile poate sa mai scada mult. De asemenea, piata poate sa mai creasca. Tot de aici afli ca, dintre email-urile cu sfaturi privind piata de capital urmarite de Brimelow, cel cu cea mai buna performanta pe 2008 a avut deciziile bazate pe astrologie.

  • Despre economia S.U.A.:

- Se preconizeaza ca PIB-ul a scazut cu 5,5% anualizat in ultimul trimestru din 2008. Indicatorul va fi dat publicitatii vineri. De asemenea, cererile saptamanale de somaj ar putea trece de 600.000 pentru prima data de la inceputul anilor ‘80. O propozitie edificatoare dintr-un articol mai amplu de pe marketwatch.com referitor la indicatorii macroeconomici ai saptamanii: “Niciuna din stirile saptamanii in curs nu este vazuta ca avand potential pozitiv.”

Articolul mai noteaza ca lichidarile de stocuri ale companiilor nu sunt asteptate sa aiba un efect negativ asupra PIB-ului, intrucat vanzarile companiilor au scazut mai mult decat stocurile. In aceste conditii, pana la epuizarea stocurilor nu ne putem astepta la o revenire rapida a economiei, intrucat companiile nu se vor grabi sa faca angajari pentru a reporni productia.