Avem pentru prima data in ultima decada o recesiune sincronizata la nivel global, spune Nouriel Roubini profesor de economie la Universitatea din New York. "Pietele au devenit perfect corelate si economiile devin, de asemenea, din ce in ce mai corelate. Acesta nu este genul de recesiune traditionala minora", declara Roubini pentru Bloomberg.

Roubini spune ca si cresterea economica a Chinei va incetini la mai putin de 5% iar in SUA se vor pierde mai mult de 6 milioane de locuri de munca. Economia americana va creste cu cel mult 1% in 2010 iar rata somajului va urca la 9%.

"Nu exista nicio cale de scapare", a declarat pentru Bloomberg TV economistul care a prezis aceasta criza financiara.

Roubini spune ca guvernul SUA ar trebui sa nationalizeze cele mai mari banci, urmand a fi privatizate din nou in urmatorii 2-3 ani.

In iulie 2006, Roubini a prezis criza financiara. In luna februarie a anului trecut, el a prognozat o "catastrofala" prabusire imobiliara, pe care bancherii nu au fost in stare sa o prevada. De atunci inca, Bear Stearns Cos. a fost fortat sa vanda si Lehman Brothers Holdings Inc a dat faliment.

Ani de zile, cel supranumit Dr. Doom a trait intr-o relativa obscuritate ca profesor de economie la New York University. Dar, dupa ce a facut o serie de predictii neobisnuit de precise referitoare la dezintegrarea sistemului financiar la nivel global, Roubini a inceput sa fie considerat profetul acestor timpuri.

In timp ce economia parea prospera si sigura, cei mai multi economisti au luat in zeflemea predictiile lui Roubini privind un iminent dezastru. Ei au minimizat avertismentele legate de faptul ca dezastrul creditelor sub-prime va atrage o dezintegrare a sistemului financiar. Nimeni nu a crezut atunci cand Roubini a afirmat ca gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac vor intra in colaps, ca bancile de investitii vor fi zdrobite de valul de evenimente si ca lumea se indreapta spre o lunga recesiune.

Si totusi, toate aceste predictii au devenit realitate.

Supranumit Dr. Doom pentru viziunea sa sumbra asupra evolutiei economiei, Roubini este acum cel mai solicitat economist al lumii.

In luna octombrie, Roubini a afirmat ca economia mondiala se afla "intr-un punct de cotitura". El sustinea ca bursele sunt "in cadere libera" si ca "s-a atins punctul de panica".