Potrivit obiceiului, iata analiza pe curs a ING Bank, valabila pentru miercuri, 28.01.09.

“Moneda nationala a deschis sedinta de marti la 4,22/EUR si a continuat sa urmeze un trend de apreciere in primele minute ale sesiunii. A spart nivelul psihologic de 4,20/EUR insa a revenit rapid la nivelul de la deschidere. Publicarea unui indicator de incredere din Germania a carui valoare a depasit asteptarile pietei a indus o apreciere usoara a leului, insa acesta a revenit pe trendul de depreciere odata ce bursele din Europa au pierdut o parte din cresterile inregistrate pana in acel moment. Leul s-a apropiat la o distanta redusa de nivelul de 4,26/EUR insa a urmat din nou directia indicilor bursieri europeni ce au inregistrat o revenire. Decizia bancii centrale din Polonia de a reduce rata de dobanda de politica monetara cu 75pb a depasit asteptarile analistilor si a trimis monedele regionale pe o traiectorie de depreciere. Leul a fost imun la aceasta miscare si a inchis sedinta la 4,24/EUR.

Deoarece corectia regionala observata in ultima sedinta pare sa se epuizeze, este posibil ca leul sa urmeze o traiectorie de depreciere in urmatoarele sedinte.

Ratele de dobanda pe termen scurt au fost tranzactionate in sedinta de marti la 15-18%. Incertitudinea a continuat sa domine piata iar ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au ramas la valorile inregistrate in sedintele precedente. In urmatoarele sedinte este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa inregistreze o corectie daca lichiditatea se va intoarce in piata. Acest lucru este posibil daca MEF va efectua plati semnificative in urmatorele zile. Astazi (miercuri- n.m. DP) MEF intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 6M in valoare de 5,5 mld RON in cadrul ultimei licitatii din aceasta luna. Incercarea estimarii unui nivel al randamentului maxim este foarte dificila avand in vedere cu rezultatele precedente au parut ca sfideaza legile cererii si ofertei.“

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.