Fondul Monetar International (FMI) face presiuni pentru ca Romania sa incheie un acord cu institutia in acest an, insa guvernul nu este dispus, in acest moment, sa accepte conditiile impuse de FMI, potrivit NewsIn care citeaza surse guvernamentale. Ministerul Finantelor Publice infirma aceasta informatie, precizand ca MFP nu a demarat negocieri cu reprezentantii FMI pentru un posibil acord de finantare.

Sursele citate au mai spus ca Guvernul va incerca sa se imprumute de pe piata externa pentru a acoperi deficitul bugetar din 2008 si pentru a achita platile restante, "insa este exclusa realizarea unui acord cu FMI". Sursele mentionate nu au dat insa detalii privind eventualele modalitati de finantare pe care Executivul le are in vedere, insa au aratat ca o decizie in acest sens va fi luata la nivelul Guvernului in perioada imediat urmatoare.

In virtutea dreptului la replica, Ministerul de Finante anunta ca reprezentantii misiunii pentru Romania a Fondului Monetar se intalnesc miercuri, conform agendei misiunii, cu experti din ministerul finantelor, in scopul evaluarilor anuale ale FMI asupra evolutiei economice si a perspectivelor pentru anul 2009. La intalnire nu participa presedintele Romaniei Traian Basescu, primul ministru, Emil Boc sau ministrul Finantelor Gheorghe Pogea.

Reprezentantii MFP precizeaza ca ministrul Finantelor Publice s-a intalnit marti cu delegatia FMI, iar discutiile s-au axat, in principal, pe exercitiul bugetar al anului 2008, proiectia bugetului pentru 2009 si managementul bugetar.

Misiunea FMI se afla in Romania incepand de marti pentru o vizita regulata, programata in mod curent intre consultarile anuale, pentru a evalua situatia economica si a discuta politicile cu noul Guvern. Misiunea se va incheia pe 4 februarie. Intr-un comunicat publicat inaintea vizitei in Romania, institutia financiara internationala arata ca Romania nu a solicitat vreun program de asistenta si ca nu vor exista discutii referitoare la acest subiect. De asemenea, FMI a subliniat ca nu exercita presiuni pentru ca Bucurestiul sa solicite un astfel de program.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, intr-un interviu pentru postul public de radio, ca nu este partizanul unui imprumut de la FMI, insa o combinatie de bani europeni si un acord de supraveghere cu FMI este optima pentru Romnaia. Presedintele a subliniat ca acordul cu FMI nu trebuie sa impuna conditionalitati, iar UE trebuie sa-si faca datoria fata de statele membre si sa acorde imprumuturi nu doar tarilor din spatiul euro.