Economia mondiala va creste cu doar 0,5% in acest an, acesta fiind cel mai scazut nivel de la Al Doilea Razboi Mondial, a anuntat miercuri Fondul Monetar International, potrivit AFP. Estimarile din noiembrie ale FMI prevedeau un avans de 2,2% al economiei mondiale.

"In ciuda actiunilor de mare amploare luate de autoritati, tensiunile de pe pietele financiare raman acute si dauneaza economiei reale", a anuntat institutia.

Conform analistilor FMI, economiile avansate se vor comprima cu 2%, dupa ce in urma cu doua luni se estimase ca aceste economii vor inregistra o cestere negativa de 0,3%. Statele Unite, epicentrul actualei crize financiare, va suferi o contractie economica de 1,6%, estimarea anterioara fiind de 0,9%, insa cea mai mare economie a lumii va face fata crizei mai bine decat alte economii avansate.

Economia Japoniei va scadea cu 2,6% in 2009, in loc de o crestere de 0,2% estimata pana acum. Cea de-a doua economie a lumii va intra in recesiune pentru al doilea an consecutiv, dupa o comprimare cu 0,3% in 2008.

Zona euro va suferi o scadere importanta a PIB-ului, analistii FMI estimand ca economia acestei zone se va comprima cu 2%, ce survine unei cresteri de 1% in 2008. Germania, cea mai mare economie europeana, se va confrunta cu o contractare a PIB-ului de 2,5%, in vreme ce in cazul Marii Britanii scaderea economica va fi de 2,8%.

Tarile in curs de dezvoltare vor inregistra o crestere economica de 3,3%, aproape jumatate din avansul de 6,3% din 2008.

China va ramane cu cea mai mare crestere economica, de 6,7% in 2009, in scadere de la 9% in 2008, iar economia Indiei va avansa cu 5,1%.

Fondul Monetar International estimeaza ca economia globala isi va reveni in 2010, cand se va inregistra o crestere de 3%.