FMI: recesiune in zona euro in 2009

Fondul Monetar International a reevaluat in scadere estimarile privind cresterea economica mondiala din acest an. Noua proiectie prezentata ieri arata ca zona euro, unde Romania are 70% din exporturi, va avea o crestere economica negativa de 2%. FMI estimeaza, de asemenea, ca Europa Centrala si de Est, zona care include si Romania, va avea o crestere economica negativa de 0,4%. Analistii spun ca Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa refaca bugetul de stat pe 2009 in functie de aceste previziuni si nu de cele optimiste conform carora se ia in calcul o crestere economica de 2,5% in acest an.

Concedieri masive in toata lumea

Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a peste 50 de milioane de oameni in toata lumea in acest an, cei mai multi in tarile dezvoltate. Asa scrie un raport al Organizatiei Internationale a Muncii. La noi, numarul somerilor creste semnificativ de la o zi la alta. Numai ieri, compania Petrom, a anuntat ca va disponibiliza 3.000 de angajati, din 1 februarie. Potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in tara s-a anuntat disponibilizarea a aproape 58.000 de locuri de munca. Situatia se agraveaza si in Capitala unde pana in martie vor ramane someri peste 11.000 de oameni.

Angajatii administratiei centrale, scosi de pe lista neagra de concedieri

In schimb, cei 20% dintre angajatii administratiei centrale pe care Guvernul ar fi vrut sa-i disponibilizeze pot rasufla usurati. Presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, ieri, ca Guvernul a garantat ca va renunta la aceasta masura. Au fost gasite alte solutii pentru a se face economii, intre care eliminarea unor sporuri, a explicat liderul sindical.

Sindicatele ar putea accepta inghetarea salariilor pana in aprilie

Sindicatele vor accepta cel mult sa nu primeasca timp de patru luni majorari de salarii din cele negociate anul trecut. Este pozitia anuntata de liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, dupa negocierile de ieri cu seful statului, pe tema inghetarii salariilor. Petcu a mai spus ca sindicalistii vor accepta cresterea salariilor bugetarilor in doua etape: aprilie si septembrie-octombrie. Sindicalistii au cerut presedintelui sa nu mai intervina in negocierile dintre Guvern si partenerii sociali. Seful statului doreste ca bugetul de stat sa fie adoptat astazi, asa cum fusese anuntat.

Patronatele: lunile aprilie-mai si septembrie-octombrie vor fi cele mai grele

Traian Basescu s-a consultat aseara si cu patronatele privind ideea pe care a lansat-o de inghetare a salariilor. Reprezentantii acestora au spus ca sustin masurile de austeritate propuse de autoritati si considera ca Romania va fi lovita puternic din punct de vedere economic in lunile aprilie-mai si septembrie-octombrie. Presedintele le-a promis ca va interveni pentru reducerea blocajului economic actual si pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor de la buget sau a celor europene. Premierul Emil Boc anuntase ieri ca 20 de procente din veniturile bugetare vor fi destinate investitiilor in acele domenii care vor genera si noi locuri de munca.

Leul si-a continuat aprecierea in fata euro

Leul a coborat ieri, la cursul oficial, la cel mai scazut nivel fata de moneda europeana din ultimele doua saptamani: 4,23 lei pentru un euro. Pana la sfarsitul zilei insa, moneda nationala a pierdut 1,7 bani pe fondul cererii mari de valuta.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat, ieri, cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani

Indicele general al pietei a coborat cu 2,75%. In schimb, marile burse europene au inchis in crestere puternica, de pana aproape de 5%, datorita aprecierii actiunilor bancare. Si bursa de pe Wall Street a urcat puternic, aseara. Indicele Dow Jones a castigat 2,46%, iar Nasdaq 3,55%. Investitorii au fost influentati de decizia Federal Reserve de a mentine dobanda de politica monetara la o valoare minima.

Si, din agenda economica a zilei:

Sedinta de Guvern in care ar trebui aprobat bugetul de stat pe acest an

Tot astazi se reia programul Rabla

Iar in Franta, joia neagra: proteste la nivel national pentru sustinerea puterii de cumparare si a locurilor de munca.