Comisia Europeana a anuntat joi ca supravegheaza atent situatia financiara din Europa de Est si cere bancilor care au investit in regiune sa dea dovada de responsabilitate. Declaratia Comisiei vine in conditiile in care apelurile pentru adoptarea unui plan european de sustine a tarilor din aceasta zona se inmultesc, relateaza AFP.

"Suntem constienti de aceste ingrijorari si supraveghem atent situatia", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Amelia Torres.

Dar "responsabilitatea trebuie sa fie impartita si de bancile care au cumparat alte banci in noile state membre ale UE, precum si de autoritatile de supraveghere fiscala ale celor doua parti, pentru a urmari situatia si, daca apar probleme, sa se aplece asupra lor", a adaugat ea.

"Bancile mama si tarile din care provin aceste banci au prima responsabilitate in cea ce priveste recapitalizarea, garantiile" si furnizarea externa de lichiditati pentru filialele din Europa de Est, a adaugat ea.

Tarile din Est si din Balcani unde se afla aceste filiale "trebuie sa adopte politici macroeconomice si de supervizare solide si sa ocupe de bancile nationale".

Cancelarul austriac, Werner Faymann, a anuntat marti ca Austria doreste lansarea unui plan european de stabillizare a sistemelor financiare din Europa de Est, pentru a limita efectele crizei mondiale.

Apelul a fost sustinut miercuri si de cancelarul german, Angela Merkel.

Faymann a propus formarea, impreuna cu Germania, Franta, Italia si Belgia, a unei "aliante a principalilor investitori" in Europa de Est.