Bancile comerciale reesaloneaza creditele celor cu probleme

Clientii care nu-si mai pot achita rata lunara la banca, trebuie sa mearga, la timp, la institutia de credit, ca sa evite executarea silita. Este sfatul presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea. El a explicat, ieri, ca bancile lucreaza la reesalonarea si restructurarea creditelor. Deocamdata se renegociaza creditele companiilor. Urmeaza persoanele fizice. In schimb, clientii trebuie sa incerce sa aiba un loc de munca stabil si sa convinga banca de faptul ca isi pot plati datoriile in cazul reesalonarii.

Bancherii asteapta de la BNR deblocarea creditarii

Intre timp, bancile comerciale vor sa readuca apetitul romanilor pentru credite, ingrijorate de scaderea semnificativa a profitului. Bancherii cer BNR sa reduca, in sedinta de miercurea viitoare, dobanda de politica monetara, dar si rezervele minime obligatorii. La ultima sedinta, de la inceputul lunii, Banca Centrala a nu a facut nicio modificare a politicii monetare.

Cresterile salariilor si pensiilor vor acoperi doar inflatia

Salariile si pensiile vor creste anul acesta cu 5%, adica atat cat sa acopere rata inflatiei. Asa este prevazut in proiectul de buget adoptat ieri de guvern. Majorarile ar urma sa fie acordate in doua transe, aprilie si octombrie. Nici profesorii nu vor primi deocamdata mai mult. Premierul Emil Boc a spus ca, in educatie, alte cresteri vor depinde de performanta. In sectorul bugetar cheltuielile de personal urmeaza sa fie reduse cu 20%, ceea ce poate duce la disponibilizari. In acelasi scop, bugetarii nu vor beneficia de prime si sporuri incepand cu luna martie, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Emil Boc si-a avertizat ministrii ca, daca nu reduc cheltuielile de personal, trebuie sa-si caute un alt loc de munca.

Venituri majorate prin cresteri de accize si CAS

Pentru a spori veniturile bugetare, Guvernul intentioneaza sa majoreze, in avans, accizele la tigari si alcool la nivelul prevazut pentru 2012. Pretul tigarilor ar urma sa cresca in acest fel cu 50%. De asemenea, contributiile de asigurari sociale vor fi mai mari cu 3,3 puncte procentuale, ajungand la nivelul de la inceputul lui 2008. Nu a fost precizat daca majorarea va fi suportata doar de angajator sau si de angajat. Proiectul de buget este bazat pe o crestere economica de 2,5% ceea ce ar duce la un PIB de aproape 580 de miliare lei. Din acesti bani, 20%, adica 10 miliarde de euro, vor merge catre investitii in sectoarele care vor genera locuri de munca. Nu a fost stabilita insa repartizarea acestui fond.

Sindicatele nu au o reactie unitara la bugetul pe 2009

Miscarea sindicala nu a avut o reactie unitara dupa prezentarea bugetului. Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu majorarea salariilor cadrelor didactice doar cu 5% si ameninţa cu proteste. Si pensionarii resping categoric prevederea privind majorarea de 5 procente in doua etape. Nu mai vorbim de functionarii publici care vor cresteri de 20%. In schimb, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a apreciat ca proiectul de buget este "acceptabil", în condiţii de criza. Luni ar urma ca Executivul sa aiba noi negocieri cu partenerii sociali astfel incat proiectul de buget ar putea fi modificat inainte sa ajunga la Parlament.

Leul, a cincea zi de apreciere in fata euro

Leul s-a apreciat, ieri, in raport cu euro pentru a cincea sedinta consecutiva. La cursul oficial paritatea a ajuns la 4,231 lei/euro, cea mai mica din ultimele trei saptamani. Dealerii spun ca ieri piata valutara a fost mai linistita si ca s-a observat un interes mai mare fata de moneda nationala.

Toate marile burse europene, pe rosu. BVB, in contratimp

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, dupa doua zile in care ajunsese la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. In schimb, principalele burse europene au închis toate in scadere, cu pana la 2,5%. Sectorul bancar a consemnat cele mai mari pierderi. Si bursa americana a inchis aseara in puternica scadere, in urma rezultatelor slabe anuntate de mai multe companii si dupa ce somajul a ajuns la un nivel record. Indicele Dow Jones a scazut cu 2,73%, iar indicele compozit Nasdaq s-a depreciat cu 3,24%.

Si, din agenda economica a zilei:

IMM-urile dezbat solutiile anticriza

In Statele Unite se anunta mai multi indicatori economici. Se asteapta ca PIB-ul pe trimestrul patru din 2008 sa aiba cea mai mare contractie din ultimii 26 de ani.