Miliardarul american de origine ungara George Soros a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei "Der Standard", ca actuala criza economica globala este mult mai grava decat si-a imaginat in urma cu un an, considerand ca pentru rezolvarea problemelor este nevoie urgent de un pachet anticriza cu o dimensiune globala, informeaza RRA.

In interviul realizat cu ocazia Forumului de la Davos si publicat in ziarul austriac "Der Standard", magnatul american a subliniat ca sistemul financiar global practic s-a prabusit si ca este tinut in viata in mod artificial.

"Situatia este mult mai grava, decat ma asteptam"- a spus George Soros, referindu-se la o previziune a sa din anul trecut, potrivit careia criza de acum va fi cea mai grava de dupa al Doilea Razboi Mondial. George Soros considera ca este nevoie de un pachet anticriza cu o dimensiune globala, deoarece impactul crizei produse in urma prabusirii sistemului bancar al statelor dezvoltate va fi mult mai mare asupra tarilor aflate "la periferie", printre care si cele din Europa de Est.

"Necazul legat de banci este doar una dintre probleme. O alta problema este necesitatea adoptarii unor masuri proprii de revigorare a cojuncturii economice. Numai ca pentru adoptarea acestor masuri, in comparatie cu Statele Unite ale Americii, nu exista suficiente posibilitati de finantare.

De aceea, sunt necesare actiuni concertate la nivel international, in primul rand sub coordonarea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale" - a precizat George Soros, adaugand ca in Europa acest rol de coordonare va trebui sa si-l asume Uniunea Europeana, deoarece unele tari nu vor putea face fata singure efortului de sustinere a sistemului lor bancar.

Referitor la "bancile rele", care accepta plasarea titlurilor de valoare cu probleme, miliardarul american a mentionat ca este indispensabila realizarea unui acord international in vederea gestionarii capitalurilor pierdute, in ideea impartirii poverii. Din acest acord international ar trebui sa faca parte toate tarile, deoarece in caz contrar vor suferi si mai multe state. In aceasta directie va trebui sa actioneze si Uniunea Europeana, deoarece in caz contrar s-ar putea ca moneda euro sa nu poata supravietui actualei crize, a mai afirmat omul de afaceri american.

George Soros considera ca programul de stimulare a economiei americane prezentat de actualul presedinte al SUA, Barack Obama, este insuficient. George Soros a pledat, totodata, pentru realizarea a altor doua demersuri, considerate de el drept o conditie a relansarii economiei, si anume reorganizarea sistemului creditelor ipotecare si stabilizarea pietei imobiliare, precum si recapitalizarea sistemului bancar american si deblocarea sistemului de creditare.