Este timpul ca acest cuvant compus in 1930 - bankster - sa revina in vocabularul uzual al americanilor si nu numai, in contextul furtunii financiare mondiale. Bankster reprezinta inca una dintre numeroasele contributii aduse de SUA limbii engleze de-a lungul timpurilor, noteaza bbc.co.uk.

Americanismele de acest gen sunt vii, concise, in concordanta cu modificarile sociale: pin-up girls, highbrows, killjoys, stooges, hobos, drop-outs, shills, bobby-soxers, hijackers, do-gooders sau hitchhikers who thumb a ride...

Americanul gangster a aparut ca substantiv si ca realitate in jurul anului 1896, potrivit Oxford, iar din el provine expresivul bankster, aparut in 1930 si revigorat pentru vocabularul anului 2009.

Bankster a fost inventat de un avocat imigrant, originar din Sicilia, pe numele sau Ferdinand Pecora. A activat ca sef al Comisiei de Finante a Senatului, fondat la inceputul anilor '30 pentru elucidarea cauzelor crahului din 1929. Comisia a expus numeroase practici condamnabile derulate pe Wall Street.

Astazi, termenul de bankster i se potriveste "manusa" lui Bernard Madoff, a carui recenta schema piramidala a dus la pierderi de 50 de miliarde de dolari din fonduri BAO - Banii Altor Oameni.