Cresterea galopanta a somajului in randul muncitorilor chinezi, o piata auto aproape moarta in Japonia si in Spania, productia industriala in berna in Europa: aceste noi vesti rele ilustreaza paralizia economiei mondiale si au antrenat intrarea burselor, din nou, pe rosu, in prima zi a lunii februarie, relateaza AFP.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului, criza financiara a provocat incetinirea cresterii economice mondiale la 4,0% in 2008, dupa +5,5% in 2007 si +8,5% in 2006.

Mai multe cifre au confirmat luni adancirea crizei in industria auto. In Japonia, vanzarile de autovehicule noi, cu exceptia super-mini-urilor, au cazut cu 27,9% in ianuarie, cel mai mic nivel din ultimii 41 de ani.

In Spania, inmatricularile de masini noi au scazut cu 41,6% in ianuarie, in cifre actualizate. Mai putin afectata, Franta afiseaza o reducere a cumpararilor de masini noi de 7,9% in ianuarie.

In Coreea de Sud, exporturile cad drastic in ianuarie (-32,8%) pe fondul reducerii mondiale a cererii, in special in China.

Fabrica lumii, China, nu scapa nici ea, indicatorii devenind ingrijoranti: productia manufacturiera a continuat sa scada rapid in ianuarie.

Circa 20 de milioane de muncitori nu au de lucru din cauza crizei, anunta autoritatile, care se tem de o recrudescenta a tensiunilor sociale.

"Potrivit calculelor noastre, 15,3% din cei 130 de milioane de oameni din mediul rural care migreaza pentru a-si gasi de lucru si-au pierdut slujbele", a afirmat Chen Xiwen, un oficial guvernamental.

Si Rusia, victima a degingoladei rublei si a cresterii somajului, se teme de miscari sociale mai ample, in conditiile in care in ultimele zile au existat mai multe manifestatii care au cerut demisia lui Putin.

In Franta, unde o zi de greva si de manifestatii a adunat in strada sute de mii de persoane joia trecuta, ministrul Economiei, Christine Lagarde, prevede o recesiune pentru acest an.

Guvernul german a admis ca nationalizarile si exproprierile fac parte dintre optiunile luate in calcul pentru salvarea unor banci.

Potrivit unui studiu al GfK, efectele crizei economice in Germania asupra pietei muncii si asupra consumului se vor manifesta deplin in 2010.

Dupa ce Wall Street a deschis in scadere vineri (-1,81%), cvasitotalitatea burselor mondiale au cazut luni.

In Asia, Tokyo a pierdut 1,50%. Hong Kong a cazut cu 3,14%, dar Shanghai a castigat 1%, dupa srabatorile de Noul An.

Bursele europene urmau aceeasi tendinta.

In Statele Unite, cheltuielile pentru consum ale gospodariilor, in scadere pentru a sasea luna consecutiv, si-au accentuat declinul in decembrie, in recul cu 1,0% fata de noiembrie.

In acelasi timp, cheltuielile pentru constructii au cazut cu 1,4% in ritm anualizat.

Activitatea industriala a continuat se se contracteze in ianuarie. Pietele bursiere americane spera acum anuntarea unor noi masuri guvernamentale pentru sustinerea bancilor, aflate in continuare in situatie precara.

O masura asteptata este creearea bancilor care sa preia activele toxice - Cash for Trash, solutie care este analizata in prezent si in Europa.