Am primit numai in ultima saptamana 186 de emailuri in care eram intrebat ce se va intampla mai departe in diverse segmente din economie. Am selectat din intrebarile primite cateva care mi s-au parut mai bune si la care raspunsurile imi sunt mai la indemana de formulat. Am redus asadar la 9 intrebari, cele mai mari temeri ale celor care mi-au scris. Iata raspunsurile, odata cu multumirile celor care imi trimit intrebari sau diverse propuneri, scrie Dan Popa pe blogul sau.

  • Bancile romanesti sunt ferite de criza ?

Criza financiara este la fel ca norii radioactivi de deasupra Cernobilului; nu se opresc la granita statului ci se imprastie peste tot. De aceea, atunci cand i-am auzit pe guvernantii de dinainte spunand tembel oamenilor cum ca suntem feriti, ezitam intre a rade sau a plange. Suntem pe naibii feriti. Asadar, bancile locale nu au cum evita turbulentele, chiar daca ciclonul nu trece in mod direct prin sediile lor. Care anume dintre ele vor avea de suferit cel mai tare, asta depinde de mai multi indicatori. Cat de solid este actionariatul, de cate credite riscante au dat, de imaginea pe care o are banca in piata si, as accentua, de modul in care stie sa comunice.

Din pacate, majoritatea jucatorilor locali nu stiu sa comunice. Nu am vazut nicio banca organizand evenimente pe marginea crizei, din care sa iasa cu imaginea imbunatatita. Nu am vazut nicio banca sa iasa (acum e cel mai bun moment pentru a recupera din deficitul de imagine) cu vreo initiativa prin care sa explice de ce stau lucrurile asa cum stau. Crispate, macinate de problemele interne, ele nu inteleg ca tacerea nu mai e de aur. Departamentele de comunicare par blocate in a anunta cate o dobanda mare la depozite si cam atat. Pacat.

  • Unde sa ne plasam economiile ?

Acum nu mai e o problema in a alege la ce banca sa iti depui economiile, daca le ai. Una dintre solutii e sa alegi cea mai buna dobanda la depozitele pe o luna si sa iti « rostogolesti » lunar banii dintr`o banca in alta. Daca te poti dispensa pe un an de banii tai, si mai bine. Baga`i in banca, in depozite la termen. Atentie! Nu plasati sume mai mari decat cea garantata de stat (50.000 eur sau echivalent) intr-un singur depozit. Daca aveti sume mai mari de 50 k eur, spargeti-i in mai multe depozite si plasati`i in banci. Veti avea multumirea interioara ca ati pus umarul la reluarea creditarii.

  • Ce va face Statul in caz ca va trebui sa intervina pentru a salva o banca?

In mod normal, daca situatia o va cere - desi sper sa nu se intample - bancile ar trebui salvate de Statele de care apartin. Erste Bank si Raiffeisen de Statul austriac, BRD –GSG de cel francez, etc. Nu am vazut situatii in care Statul indian de pilda, sa salveze o banca din China. Asta e insa doar la nivel de teorie. In practica, lucrurile stau putin diferit. Daca va fi nevoit sa intervina, habar nu am de unde va lua Statul roman banii necesari salvarii unei banci. La cum sta economia noastra in acest moment, probabil ca va fi nevoit sa se imprumute. Dar sper sa nu fie nevoie sa intervina.

  • Obtinerea unui credit mai e posibila ?

Da, desi in conditii din ce in ce mai dificile. Dobanzile au urcat, gradul de indatorare erodeaza din nivelul sumei maxime ce poate fi imprumutate asa ca in aceasta perioada doar daca te frige rau de tot aplica pentru un credit. Potrivit unui broker de credite din Cluj, cu care mai tin legatura prin email, daca anul trecut din 5 credite 4 i se aprobau si unul ii era respins, anul acesta raportul e exact invers. Iar cel aprobat e de fapt mai degraba amanat, fiindca bancile ii cer tot felul de documente suplimentare care taraganeaza la infinit procesul de acordare. In cazul companiilor, bancile sunt reticente pentru ca nu stiu cum va merge businessul in acest an. Retailul alimentar va functiona, in schimb piata auto nu. Cum bancherii au devenit exagerat de prudenti (dupa ce ani la rand au fost exagerat de imprudenti) cu banii pe care ii imprumuta.

  • Care sunt bancile locale cele mai putin afectate de criza ?

Greu de spus. Lehman Brothers era, inainte cu o luna de a crapa, supracapitalizata. Deocamdata, nu stiu nicio banca locala in pericol de a se prabusi. Si fereasca Dumnezeu sa se intample asta. Nu stau ele foarte bine, dar stau suficient de bine incat sa fim si noi linistiti.

  • Ce riscuri sunt in cazul asigurarilor de viata ?

Asigurarile de viata sunt acoperite prin fonduri de garantare. Recomandarea mea e sa nu va retrageti banii investiti in polite de asigurare. Stiu companii locale in care rata de reziliere a ajuns pe la 40%, ceea ce e o prostie din partea asiguratilor. E un semn de panica insuficient de bine controlata. Sigur ca daca toti isi retrag banii dintr-o banca sau firma de asigurari, respectiva institutie e slabita, dar de suferit in caz de prabusire, vor suferi mult mai multi decat cei care castiga din asta. Teoria jocurilor a lu John Nash explica de ce nu e bine sa retragem banii, dar e prea lunga ca sa o redau aici.

  • Criza asta influenteaza economia reala ?

Evident, da. Se stie ca in SUA, consumul e la pamant. Asta inseamna ca o companie locala care exporta acolo, acum trebuie sa isi reduca productia. Ca sa se mentina in viata cu bani mai putini (nu mai ai incasarile din export), trebuie fie sa reduci salariile, fie sa le mentii, dar sa dai oameni afara. Cu salarii mai mici, (sau mai rau, somer), oamenii vor fi mai atenti la ce isi cumpara din magazine. Magazinele insasi asadar vor avea incasari mai mici. La randul lor, vor transmite furnizorilor sa nu le mai trimita atata marfa pentru ca nu au cui sa o vanda. Furnizorii vor fi nevoiti si ei sa reduca din salarii sau sa dea oameni afara. Multiplicat acest scenariu de 1000 de ori si veti vedea ce seisme pot aparea in economia reala. Din nou vin si spun ca Tariceanu si Isarescu au avut cate o iesire absolut debila, afirmand ca aceasta criza nu ne va afecta, ba mai mult, romanii isi vor putea cumpara case ieftine in America. In loc sa se gandeasca la o parasuta de protectie a economiei…

  • Vor creste impozitele ?

Actualul guvern pare a avea o singura directie clara: Cum te prinde, cum iti mai baga un impozit pe gat. In lipsa unei filozofii bugetare clare, alta solutie nu este decat sa creasca fiscalitatea. Cu alte cuvinte, sunt atat de nepregatiti incat nu stiu alta cale decat taxe si impozite mai mari. Fara sa se gandeasca ca asta ar putea sufoca economia. Omului ii vor ramane in buzunar mai putini bani, va consuma mai putin, productia va incetini pentru ca nu vor mai avea cui sa o vanda pe toata si asa mai departe. Cu tot respectul pentru omul Boc, dar premierul Boc este cel mai prost pe care l-a avut Romania. De la Decebalus per Scorillo incoace.

  • Cum sa profiti de pe urma crizei ?

Cei care profita de pe urma crizei sunt speculatorii (care castiga din volatilitatea pietei), sectorul retailului alimentar (toti vor manca, vor bea si vor fuma, iar o parte dintre cei care mancau la restaurante vor redescoperi gatitul acasa, ceea ce va creste vanzarile din retailul cu pricina).

Cei mai castigati sunt cei care dispun de lichiditati si care in aceasta perioada pot sa isi preia concurentii sau sa cumpere active la preturi foarte scazute.