Ritmul de crestere al economiei romanesti se va tempera in acest an la 1%, in vreme ce in zona euro se va inregistra o scadere economica cu putin peste 1%, a declarat marti Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Potrivit acestuia, comertul, serviciile si constructiile ar putea fi principalii factori care sa genereze crestere economica in 2009.

  • Ritmul de crestere economica cu 1%
  • Romania ramane o alternativa demna de luat in seama pentru investitorii straini
  • Romania ar putea avea un deficit de cont curent de sub 10% din PIB in 2009
  • Corectia deficitului de cont curent a devenit inevitabila
  • Dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii s-ar putea reduce in prima parte a anului

“Scenariul nostru recent revizuit indica o incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009, corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro. Diferentialul de crestere economica dintre Romania si Zona Euro s-ar situa astfel la 2,5-3 puncte procentuale intr-un scenariu in care impactul agriculturii este exclus", a spus Lucian Anghel.

Economistul sef al BCR a mai adaugat ca "este vital ca lucrarile de infrastructura care detin circa 35% din sectorul constructiilor sa fie sprijinite in continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilitati clar asumate, cifre si termene limita in cadrul unei programari bugetare multianuale. Acest lucru este cu atat mai necesar in acest an cu cat asteptarile legate de continuarea cresterii economice se indreapta in mod special spre aceasta zona".

Probabilitatea imbunatatirii situatiei pe termen scurt este extrem de redusa, se arata in Raportul de tara pentru Romania prezentat marti de BCR, dar, cu toate acestea, Romania ramane o alternativa demna de luat in seama pentru investitorii straini si, cel mai important, o tara care se poate baza in buna masura in procesul de dezvoltare pe resurse naturale importante.

Marjele de profit ale companiilor au crescut in mod constant in Romania in paralel cu majorarea importanta a repatrierilor de dividende. Aceasta arata potentialul semnificativ al pietei locale, iar investitorii strategici par sa-l cunoasca si ei din moment ce au continuat sa injecteze fonduri chiar si intr-un an destul de dificil cum a fost 2008, se mai arata in document. Astfel, investitiile straine directe ar putea atinge noua miliarde de euro in 2008, acoperind aproximativ jumatate din deficitul de cont curent.

Romania ar putea avea un deficit de cont curent de sub 10% din PIB in 2009

Efectele crizei financiare internationale vor determina corectia deficitului de cont curent si ar fi de dorit ca aceasta sa fie mai degraba graduala decat una foarte mare, sunt de parere analistii institutiei financiare. Conform scenariului BCR, Romania ar putea sa se intoarca dupa patru ani la un deficit de cont curent de sub 10% in anul 2009, in principal ca urmare a contractiei deficitului comercial in conditiile reducerii semnificative a importurilor.

"Structura exporturilor s-a imbunatatit treptat in ultimii ani, bunurile de capital si produsele cu valoare adaugata mare majorandu-si ponderea in total exporturi la 35% in septembrie 2008 de la doar 17% in 2003. Exista semnale clare cu privire la progresele facute de economia locala, dar cu toate acestea procesul trebuie considerat ca fiind unul de durata si care va avansa gradual", se arata in raport.

Deficitul bugetar ridicat din 2008 precum si perspectivele privind evolutia sa in acest an, dar si prudenta manifestata de investitorii internationali fata de primele decizii economice ale guvernului au condus la o depreciere puternica a leului la inceputul acestui an. Corectia deficitului de cont curent a devenit astfel inevitabila, iar aceasta ar trebui sa se produca astfel incat cresterea economica sau inflatia sa fie cat mai putin afectate. Aceasta ar putea sugera faptul ca banca centrala accepta un nivel al cursului de peste 4 lei/euro, iar criza financiara internationala ar putea fi privita si ca o oportunitate de reducere a deficitului de cont curent in PIB, sunt de parere analistii BCR.

Acestia cred ca inflatia se va reduce in acest an, insa sub asteptari. "Conform scenariului nostru de baza, inflatia ar putea sa se reduca la 5,4% in decembrie, cu un interval de variatie de 4,5%-6,3%", scrie in raport.

In ceea ce priveste politica monetara a BNR, expertii BCR sunt de parere ca presiunile inflationiste mai reduse si perspectiva din ce in ce mai clara pentru o crestere economica mult mai slaba decat in 2008 ar putea determina reducerea succesiva a dobanzii de politica monetara sau a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei in primul semestru al acestui an.