Agentia de rating Fitch a schimbat marti perspectiva grupului bancar francez Societe Generale de la 'stabila' la 'negativa' si a coborat ratingul individual la 'B/C', de la 'B', motivand decizia prin perspectivele negative ale afacerilor pentru divizia de companii mari si banca de investitii.

"Actiunea legata de rating reflecta opinia agentiei ca divizia pentru companii mari si banca de investitii a Societe Generale are perspective slabe, tinand seama de conditiile operationale, ce raman nefavorabile", se spune in comunicatul Fitch, potrivit NewsIn. "Afacerile pe segmentul de banca de investitii, foarte dezvoltate la SocGen si care contribuiau candva semnificativ la profitul consolidat, raman pe pierdere sau cel mult pe zero", subliniaza analistii agentiei de rating.

Fitch mentioneaza ca afacerile de retail ale SocGen, actionarul majoritar al BRD-Groupe Societe Generale din Romania, sunt puternic dezvoltate in tarile din Europa Centrala si de Est si in Rusia, iar aceste economii se confrunta cu o incetinire severa. "In timp ce calitatea portofoliilor de credite din aceste tari, ce au crescut rapid in ultimii ani, nu da semne serioase de inrautatire, Fitch se asteapta ca imprumuturile de slaba calitate sa creasca", se mai spune in comunicat.

Calificativul SocGen este sustinut, insa, de diversificarea activitatii, de brandul bun pe piata franceza de retail si de baza stabila de depozite atrase de la clienti. De asemenea, rata capitalului de baza (Tier 1) se mentine la 8,5% si va creste la 9% dupa a doua transa a infuziei de capital guvernamental.

Fitch a coborat si perspectiva unor subsidiare ale SocGen, printre care Komercni Banka din Cehia. BRD nu a fost afectata de scaderea perspectivei SocGen.