Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 10,00% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR. Totodata, membrii Consiliului de administratie al BNR a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

In urma deciziei de miercuri, BNR a mentinut la 18% rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei si la 40% nivelul rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau marti ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% si va reduce rezervele minime obligatorii la pasivele in lei.

"Rata anuala a inflatiei a fost de 6,3% la sfarsitul anului 2008, in coborare fata de varful de 9,04 la suta atins in iulie 2008 si fata de 6,57 la suta din decembrie 2007. Totusi, rata anuala a inflatiei se situeaza in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie asociat tintei. Reluarea si consolidarea procesului de dezinflatie s-au produs ca efect al dinamicii favorabile a preturilor volatile (combustibili si produse alimentare) si a conduitei politicii monetare", se arata in comunicatul BNR.

Cu toate acestea, relaxarea politicilor salariale si fiscale in anul electoral 2008 si deprecierea monedei nationale in conditiile accentuarii aversiunii fata de risc a investitorilor au intretinut presiunile inflationiste.

Efectele crizei financiare si economice internationale isi fac tot mai mult simtita prezenta in reducerea exporturilor si a finantarilor externe, intr-o volatilitate crescuta pe piata valutara, corelata cu tendintele din regiune si cu lipsa apetitului fata de risc al investitorilor straini. Analiza datelor arata ca propagarea acestor efecte se reflecta deja in incetinirea creditului acordat sectorului privat cu efecte asupra decelerarii cresterii economice, mentinandu-se in continuare un grad ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea acestor efecte.

Continuarea procesului de intermediere sustenabila a economiei in conditiile restrangerii accesului bancilor la finantarea externa si finantarea deficitului public in aceasta perioada, au facut necesara asigurarea lichiditatii in sistemul bancar fara a amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului, se mai arata in comunicat.

BNR a mai aratat in comunicatul remis dupa sedinta Consiliului de administratie ca va continua "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar prin utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara".

Procesul de dezinflatie va continua

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, evolutie care este insa marcata de persistenta incertitudinilor majore generate de volatilitatea conditiilor macroeconomice interne si internationale.

Astfel, consolidarea dezinflatiei in conditiile inceperii ajustarii ordonate a dezechilibrului extern in concordanta cu evolutia fluxurilor de capital, precum si refacerea increderii investitorilor si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti reclama configurarea si aplicarea unui mix echilibrat si prudent de politici macroeconomice.

Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobanda de politica monetara in fiecare sedinta care a avut loc din octombrie 2007 pana in iulie 2008. Dobanda cheie a ajuns, astfel, de la 7% in octombrie 2007, la 10,25%. Dobanda cheie a urcat la cel mai ridicat nivel incepand din august 2005, cand s-a situat la 12,5%.

Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.