BNR a redus dobanda cheie la 10%

BNR a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 10,00% pe an. Decizia, care ar trebui sa impulsioneze creditarea, a contrazis asteptarile pietei. Totodata, BNR a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Contractul petrolului din Marea Neagra va fi desecretizat

Premierul Emil Boc a cerut declasificarea contractului prin care compania canadiana Sterling Resources a primit licenta de exploatare a doua zacaminte petrolifere din Marea Neagra. De asemenea, premierul a cerut Departamentului de Control sa verifice modul in care a fost incheiat acest contract. Hotararea Guvernului Tariceanu privind concesionarea catre compania Sterling a dreptului de exploatare asupra a doua zacaminte de gaze din Marea Neagra ridica serioase semne de intrebare, in conditiile in care nu a fost semnata de ministrul Justitiei, dar pe document apare semnatura fostului sef al Cancelariei.

Ajutor pentru clientii care nu-si pot plati ratele

Bancile care au marit dobinzile nu mai pot rezilia contractele clientilor rau-platnici. Asa a decis comisia juridica din Senat, masura impunind bancilor sa incerce reesalonarea datoriei. Pentru a intra in vigoare, amendamentul trebuie votat de plenul Senatului si, ulterior, de Camera Deputatilor.

FMI: Previziuni sumbre

Produsul Intern Brut al Romaniei va scadea in 2009 fata de anul trecut. Aceasta este prognoza Fondului Monetar International, care a revizuit in sens negativ previziunile anterioare. Motivele principale, in viziunea FMI, sint: scaderea exporturilor, inasprirea conditiilor de creditare pentru firme si persoane fizice, precum si declinul consumului si investitiilor.

5 milioane de automobile in Romania

Parcul auto national a crescut cu peste 10% anul trecut, depasind nivelul de cinci milioane de vehicule. Dintre acestea, peste 1,2 milioane sunt inregistrate doar in Bucuresti, la mare distanta de judetele importante ale tarii.

Leul creste usor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,2954 lei pentru un euro, nivel cu 0,17 bani mai mic decat cel din ziua anterioara.

Upet Targoviste va concedia aproape jumatate dintre angajati

Compania Upet Targoviste va concedia 559 de angajati, adica aproape jumatate dintre angajati. Compania isi motiveaza decizia prin scaderea preturilor la petrol, care a afectat atat industria petroliera, cat si industriile anexe. Concedierile vor incepe in 23 martie.

Google te ajuta sa-ti urmaresti mai usor familia si prietenii

O noua aplicatie Google permite utilizatorilor sa isi localizeze familia sau prietenii abonati la acest serviciu, fara a le afecta intimitatea. Disponibil de marti, Google Latitude poate fi utilizat de pe orice telefon de ultima generatie si de pe computer. Serviciul este disponibil deocamdata in 27 de tari, printre care 14 state membre ale Uniunii Europene, si a suscitat deja controverse privind posibila invadare a spatiului privat.

Cehia premiaza somerii strainii care pleaca din tara

Cehia vrea sa stimuleze plecarea din tara a strainilor fara loc de munca prin "premierea" acestora cu cite 500 de euro. Un proiect al Ministerului de Interne propune ca masuri suplimentare si plata cheltuielilor de calatorie. Muncitorii imigranti din Cehia sunt printre cei mai afectati de criza economica, tradusa printr-un numar mare de concedieri.

Si, din agenda zilei:

Sedinta de Guvern in care se asteapta aprobarea Bugetului

Marii operatori de telefonie se vor intalni joi cu oficialii Comisiei Europene (CE) intr-o ultima incercare de a amana reducerea tarifelor de interconectare cu aproape 70%