Guvernul a adoptat bugetul pe 2009 si planul de masuri anticriza

Guvernul a adoptat bugetul pe 2009 si actul normativ ce cuprinde masurile anti-criza, stabilite cu sindicatele si patronatele. Proiectul de buget va fi trimis vineri Parlamentului. Bugetul prevedere atingerea unui deficit de 2%, ce urmeaza sa fie atins prin inghetarea salariilor bugetarilor pina la 15 aprilie si dirijarea a 20% din fonduri catre investitii in infrastructura. Neimpozitarea profitului reinvestit, din trimestrul 2, este o masura pentru stimularea investitiilor.

Contractul cu Sterling Resources a fost desecretizat

Guvernul a decis desecretizarea si publicarea contractului cu firma Sterling Resources privind concesionarea resurselor de gaz si petrol din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra. Contractul prevede ca Sterling Resources poate face exploatarea resurselor din Marea Neagra, dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga", a anuntat premierul Emil Boc. Anuntul vine pe fondul controverselor legate de atribuirea contractelor de exploatare a acestor rezerve. Sterling Resources a anuntat joi ca a investit aproximativ 56 milioane de dolari pentru lucrarile de explorare executate in Marea Neagra.

Leul, a treia zi de crestere

Leul s-a apreciat usor joi fata de euro pentru cea de-a treia zi consecutiv. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 4,2872 lei pentru un euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR arata o depreciere cu 0,68 bani a leului.

Indecizie pe bursele europene

Indicii principalelor burse europene au inregistrat variatii nesemnificative in sedinta de joi, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti a inchis pe plus, cresteri de peste 3% fiind inregistrate de actiunile companiilor din sectorul energetic si de cele mai lichide zece titluri listate. Indicele FTSE 100 al Bursei londoneze a crescut cu 0,01%, iar indicele DAX al Bursei din Frankfurt inregistrat o crestere de 0,39%.

Anunturi-cheie pe pietele financiare

O serie de banci centrale din Europa au anuntat noile dobinzi de politica monetara. Banca Central-Europeana a decis sa mentina dobinda-cheie la 2%, in timp ce Banca Angliei a coborit-o la 1%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei. Tot joi, Banca Centrala a Cehiei a redus dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul de 1,75%.

Dacia, pe locul doi in programul Rabla nemtesc

Programul de innoire a parcului auto din Germania anunta surprize majore: un studiu arata ca Dacia se afla pe locul secund in preferintele potentialilor cumparatori, in detrimentul marcilor germane. Masura intrata in vigoare saptamana trecuta ofera o "Prima de mediu" de 2.500 euro celor care sunt dispusi sa renunte la automobilul vechi si sa cumpere unul nou. Studiul realizat de compania Plus arata ca 17,2% dintre potentialii clienti s-ar orienta catre Volkswagen, urmatoarele marci fiind Dacia, Ford si Fiat.

Decizie istorica in Franta: operator telefonie mobila, obligat sa demonteze o antena GSM

Justitia franceza a deci ca Bouygues Telecom, companie de telefonie mobila, trebuie sa-si demonteze o antena-releu situata in apropierea unui cartier de locuinte. Mai mult, compania Bouygues Telecom trebuie sa plateasca 7.000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 cupluri care au intentat proces pentru amenintari la adresa sanatatii.

Miliardarul Warren Buffett anunta investitii majore

Miliardarul Warren Buffett va investi 2,6 miliarde de dolari in Swiss Re, cel de-al doilea reasigurator din lume, care a anuntat pierderi importante in 2008. In urma acestei investitii, miliardarul american va controla peste 20% din capitalul companiei. Buffet, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a investit recent si in companiile General Electric, Goldman Sachssi Harley-Davidson.

Producator de jucarii, in faliment

Producatorul german de jucarii Maerklin a anuntat inceperea procedurii de faliment. Maerklin, una dintre cele mai mari companii europene de profil, realizeaza trenuri de jucarie de aproape 150 de ani. Compania a anuntat ca, in ciuda negocierilor intense, nu a reusit sa obtina creditele necesare supravietuirii financiare.