"Am facut o tampenie, este evident, am facut o tampenie mare, dar, inca o data, nu as fi putut face aceasta tampenie daca nu as fi fost lasat sa o fac", afirma Jerome Kerviel, traderul acuzat ca a provocat o pierdere de aproape cinci miliarde de euro bancii franceze Societe Generale, intr-un interviu acordat postului de radio RTL si citat de Le Figaro.

"Acum, imi dau seama ca m-am lasat antrenat de intreg sistemul in care lucram", spune tanarul de 32 de ani.

Pe intreaga durata a interviului, Kerviel a reafirmat principala sa linie de aparare, potrivit careia toti sefii sai erau la curent cu ingineriile financiare pe care le-a efectuat. "Totul era la vedere. Imi deschideam pozitiile de fata cu toata lumea, in fata managerilor. (…) Credeti, intr-adevar, ca o operatiune de 15 miliarde de euro poate trece neobservata si ca banca nu isi pune nicio intrbare?", s-a intrebat el.

Kerviel contesta insa pierderea de 4,9 miliarde de euro anuntata de Societe Generale. "Nu sunt de acord cu aceasta cifra. Societe Generale nu a oferit nicio dovada care sa dovedeasca realitatea acestei cifre. Nu sigur nici daca in aceasta suma nu sunt incluse pierderi care sunt legate de alte persoane sau de alte pozitii".

Kerviel acuza avalansa mediatica

"Foarte multe dintre lucrurile care s-au spus sau scris despre aceasta istorie, despre mine, despre viata mea, sunt complet false", sustine el. De la inceputul afacerii, in ianuarie 2008, "totul s-a accelerat, totul s-a intamplat foarte repede", povesteste el. "Mi-am vazut poza circuland pe internet, pe la toate televiziunile. Am impresia ca traiesc intr-un film".

In opinia sa, adevarata sa personalitate a fost deformata de avalansa mediatica, mai ales cand unii ziaristi au evocat un complex de inferioritate pentru a-i explica actiunile: "Obiectivul meu nu a fost niciodata sa stralucesc in comparatie cu ceilalti traderi", afirma fostul angajat al Societe Generale.

In ceea ce priveste aducerea sa in fata tribunalului, el si-a marturisit temerile: "Cine nu ar avea indoieli in acest moment? Mai ales ca poate fi vorba de inchisoare, si toata lumea se teme de inchisoare, nimeni nu vrea sa ajunga in puscarie", spune fostul trader, care a facut deja 35 de zile de arest preventiv.

Am castigat si un milion de euro

Kerviel nu isi doreste sa revina pe piata bancara, un mediu prea superficial pentru gustul sau. "O zi buna pentru un trader de nivelul meu inseamna un castig de 40-50.000 de euro. In unele zile eu am castigat si un milion de euro. Erau cifre complet ireale si totusi erau considerate normale", se plange el.

Angajat, in prezent, al unei societati de expertiza informatica din zona Parisului, fostul trader pare sa fi renuntat cu totul la finante si la pietele financiare. "Este un mediu cu care nu vreau sa mai am de-a face. Nu este un loc pe care sa mai vreau sa-l frecventez. Totul este fals in acel mediu".

Dupa cum declara Jerome Kerviel, de acum inainte nu isi doreste decat "pace".