Romanii din Spania se muta in chirie sau se intorc acasa

Zeci de mii de imigranti din Spania, intre care si multe familii de romani, sunt in pericol sa-si piarda casele din cauza crizei economice. Datele oficiale arata ca, in aceasta situatie se afla deocamdata 12.000 de persoane, insa pana in luna mai inca 60.000 ar putea fi dati afara din locuinte, estimeaza o asociatie care ii consiliaza pe debitorii aflati in dificultate. Imigrantii sunt primii afectati de criza si somaj care inregistreaza in Spania, cea mai mare rata din Uniunea Europeana. In multe cazuri veniturile lor s-au injumatatit, acestea fiind si asa depasite rapid de cresterea ratelor lunare. Situatia a determinat un fenomen unic in istoria recenta a Spaniei: titularii de contracte au predat de bunavoie cheile inainte ca bancile sa revendice locuintele.

Dacia reincepe productia in conditiile in care cererea e mai mica de 4 ori decat in ianuarie 2008

Salariatii de la uzina Dacia se reintorc, azi, la lucru dupa a patra intrerupere a productiei, care a durat doua saptamani. Uzina de la Mioveni se confrunta cu scaderea drastica a vanzarilor atat pe piata interna cat si la nivel mondial. Anul acesta, vor fi produse zilnic cu aproape 300 de autoturisme mai putin, iar producatorul ia in calcul noi opriri ale activitatii si chiar renuntarea la un schimb de lucru. 4.000 de oameni ar putea ramane fara loc de munca.

Programul Casa Verde a fost anulat

Programul Casa Verde pentru panouri solare si alte surse alternative de energie a fost anulat de actualul ministru al Mediului. Nicolae Nemirschi considera ca programul conceput de guvernul Tariceanu era destinat mai mult vilelor de vacanta din Valea Prahovei. El a anuntat ca o parte dintre fonduri va fi redirectionata spre impaduriri. Circa 5.000 de firme se inscrisesera in acest program pentru inlocuirea sistemelor clasice de incalzire. Uniunea Europeana obliga tarile membre ca, pana in 2020, sa isi acopere aproape un sfert din consum din surse alternative.

Mari banci europene cer ajutor financiar pentru Romania

Sase mari banci europene, cu sucursale in Romania, fac presiuni asupra Uniunii Europene sa sprijine financiar tara noastra si alte state din Europa de Est. Intre semnatare: Erste Bank, Raiffeisen, UniCredit si Societe Generale cer aplicarea unui program in 12 puncte. Se propune acordarea de imprumuturi si garantii pentru banci de catre institutiile financiare europene. Intre sustinatorii acestui demers sunt guvernele austriac si german.

Anuntarea planului de salvare american, amanata

Secretarul american al Trezoreriei a amanat pentru maine prezentarea detaliilor noului plan federal de salvare a bancilor. Initial, urma sa vina astazi in fata mai multor retele de televiziune din Statele Unite insa a ales sa-si concentreze eforturile in Senat unde ar putea fi dat votul final pentru acest program. Potrivit agentiilor de presa, planul include nationalizarea unor banci in dificultate si garantarea creditelor in cazul altor institutii financiare. In plus, sunt prevazute si masuri de sprijin pentru familiile care nu-si mai pot achita ratele la credit. Analistii sunt insa pesimisti si spun ca bancile nu se pot redresa fara revenirea economiei. Aceasta continua insa sa se deterioreze iar preturile locuintelor cad in continuare.

Sindicatele franceze, o noua zi de greva generala

In Franta, marile confederatii sindicale se intalnesc, astazi, pentru a stabili o noua zi de proteste nationale pentru pastrarea locurilor de munca si a puterii de cumparare. Cele opt confederatii ce au semnat o platforma de revendicari comune sunt nemultumite de reactia autoritatilor dupa greva nationala din 29 ianuarie. Singura reactie a fost a presedintelui Sarkozy care a convocat o intalnire cu sindicatele in 18 februarie.

OPEC vrea sa reduca din nou productia

Cartelul petrolului ar urma sa reduca din nou productia pentru a sustine pretul. Decizia va fi luata la prima reuniune OPEC de luna viitoare, a anuntat ministrul irakian al petrolului. Organizatia a decis deja sa micsoreze productia cu 4 milioane de barili pe zi. Petrolul se vinde acum cu putin peste 40 de dolari, fata de 150 dolari barilul, maxim atins vara trecuta. OPEC spera ca, prin reducerea productiei, barilul de titei sa atinga 70 de dolari anul acesta.

Si, din agenda economica a zilei:

Intalnire intre ministrul Finantelor, reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

La Bruxelles, reuniune a ministrilor de Finante din zona euro