Bancherii au cerut BNR prelungirea perioadei de gratie pana la executarea silita a debitorilor restantieri de la 90 la 120 sau chiar 150 de zile, a declarat luni Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), potrivit NewsIn. ARB a facut mai multe propuneri bancii centrale, printre care prelungirea perioadei de gratie sau sustinerea bancii centrale pentru rescadentarea creditelor.

Totodata, bancherii au cerut sa poata lua in calcul "macar o parte din garantii" la calculul provizioanelor, cand restanta la credit depaseste 90 de zile.

"Trebuie sa fim atenti la aceste provizioane reduse si este nevoie de discernamant. Am discutat pe aceasta tema, insa a ramas sa analizam cu toata atentia", a spus Ghetea.

Bancile mai vor ca, la calculul rezervelor minime obligatorii, BNR sa permita excluderea liniilor de finantare acordate de institutii precum BEI, BERD sau FMI. "Vrem sa revenim la aceasta norma mai veche, pentru ca bancile sa poata utiliza intens liniile de finantare", a explicat Ghetea.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine solicitarea facuta de ARB privind prelungirea perioadei de gratie, astfel incat bancile sa poata reesalona platile pentru un client afectat de criza.

Totodata, Asociatia Oamenilor de Afaceri propune numirea, cu acordul guvernului, ARB si BNR, a unui "mediator de credite", masura instituita de catre guvernul francez inca din octombrie 2008. Prin aceasta masura, Franta a reusit sa pastreze aproximativ 30.000 de locuri de munca, salvand de la faliment circa 1.200 firme din cele peste 4.000 care s-au adresat "mediatorului de credite", se arata intr-un comunicat al AOAR.