S-a incheiat deprecierea leului?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit pentru prima data in acest an de necesitatea stabilitatii cursului de schimb. Declaratia a fost interpretata de multi analisti ca un semnal ca deprecierea leului nu va mai continua si chiar s-ar putea intoarce catre nivelul de 4 unitati pentru un euro. Isarescu nu a exclus ieri interventia directa a BNR. „Toate sunt solutii dificile, lucram la ele si suntem pe punctul de a le stabiliza”, a spus guvernatorul. Ieri, leul a continuat sa se aprecieze. Cursul a coborat pe piata interbancara pana aproape de 4,23 lei pentru un euro. La cursul oficial un euro este cotat pentru astazi la 4,24 lei.

Scadere semnificativa a exporturilor si a consumului intern

Un curs ridicat al leului nu i-a avantajat prea mult nici pe exportatori. Datele publicate ieri de Insitutul National de Statistica arata ca exporturile au scazut in decembrie cu 16% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri spune ca in ianuarie cifrele vor arata o scadere si mai drastica. Nici consumul intern nu a stat mai bine, ceea ce s-a reflectat si intr-o scadere accentuata a importurilor, cu peste 25% fata de decembrie 2007.

China nu a reusit sa depaseasca Germania la exporturi

Germania ramane, al saselea an consecutiv, cel mai mare exportator din lume. Anul trecut, bunurile livrate de aceasta tara au fost de aproape 1.500 de miliarde de dolari, estimeaza Organizatia Mondiala a Comertului. Multi analisti anticipau ca Germania va fi detronata de China in 2008, pentru ca diferenta intre cele doua state s-a diminuat tot mai mult in ultimii ani. China ramane totusi pe locul secund cu livrari de aproape 1.430 de miliarde de dolari. Prin comparatie, exporturile din Romania in 2008 au fost de circa 38 de miliarde de dolari.

Bursele europene au inchis in crestere

Bursa americana a terminat aseara in scadere usoara, in urma unei sedinte indecise, in asteptarea unor noi masuri de relansare economica. Marile burse europene au inchis toate pe verde, ieri, atingand maximul ultimelor patru saptamani. Cresteri au fost pe sectorul auto, mai ales in Franta, dupa ce guvernul a anuntat ca va sprijini constructorii Peugeot-Citroen si Renault cu 6,5 miliarde de euro, in schimbul angajamentului ca nu inchid fabricile din Franta. Evolutia pozitiva a fost sustinuta si de sectoarele bancar si energetic. Bursa de al Bucuresti a stagnat pe cea mai redusa lichiditate din ultimii aproape patru ani jumatate.

19 martie – din nou „joia neagra” in Franta

Sindicatele din Franta cheama din nou la greva generala in 19 martie. Decizia a fost luata aseara tarziu de cele opt mari confederatii sinidicale care au organizat si protestele nationale din 29 ianuarie pentru sustinerea locurilor de munca si a puterii de cumparare. Sindicalistii nu sunt de acord cu politica presedintelui Sarkozy in domeniul economic. Seful statului a convocat o intalnire cu sindicalistii pe 18 februarie.

Recesiunea prabuseste si piata diamantelor

Cererea mondiala de diamante brute va scadea cu circa 60% in acest an, prevede una dintre principalele firme de consultanta in domeniu citate de Reuters. Comertul cu diamante depinde in principal de piata americana unde nu se vad semne de revenire a economiei. Si vanzarile cu amanuntul de diamante prelucrate se vor diminua cu o treime. Anul trecut, s-au vandut diamante de aproape 20 de miliarde de dolari in intreaga lume.

Si, din agenda economica a zilei:

Secretarul american al Trezoreriei face publice detaliile planului de relasare economica

Premierul spaniol prezinta in fata deputatilor primele rezultate ale masurilor luate in fata crizei economice

La Bruxelles, reuniune a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana