Banca elvetiana UBS, care a anuntat o pierdere anuala record de 19,7 miliarde franci elvetieni (13 miliarde de euro), va acorda bonusuri in valoare totala de 2,2 miliarde franci in contul salariatilor, a anuntat marti autoritatea de supraveghere bancara, Finma, citata de AFP.

In 2008, banca acordase bonusuri in valoare totala de 9,9 miliarde franci elvetieni.

UBS a anuntat si suprimarea a 2.000 de locuri de munca in divizia bancii de afaceri, ale carei efective vor ajunge la 15.000 de persoane. In total, UBS a desfiintat 11.000 de locuri de munca, din octombrie 2007.

UBS a stabilit si un nou model de recompensare a cadrelor de conducere, la un nivel total de 900 milioane euro.

Acordarea bonusului depinde de mai multe criterii: divizia trebuie sa aiba profit, sa nu beneficieze de injectii de capital din fonduri publice iar respectivul director sa nu fi parasit banca la data platii bonusului.

Chiar daca ex-presedintele bancii, Marcel Ospel, alaturi de alti fosti membri ai consiliului de administratie au renuntat la indemnizatii in valoare totala de 33 de milioane de franci elvetieni, UBS nu a reusit sa-si refaca imaginea in ochii opiniei publice.

Atribuirea acestor bonusuri a starnit protestele unei parti a clasei politice dar si a populatiei.

Asociatia micilor actionari Actares a precizat, intr-un comunicat, ca "nu intelege" aceasta decizie si a cerut UBS "sa se distanteze clar de excesele trecutului".