Bancile din Romania vor profita cu siguranta, chiar daca in mod indirect, de pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde de euro, la care au apelat deja mari banci austriece care au afaceri si pe piata romaneasca, a declarat joi Josef Proll, ministrul austriac de finante, citat de NewsIn. Proll a mentinat ca pachetul de sprijin din Austria va duce la o stabilizare si in Romania, aducand "o mai mare libertate de actiune".

"Ce este clar este ca, prin masurile actuale din Austria, vrem sa dam un semn in Romania ca bancile de aici vor profita, desigur, in mod indirect, de acest pachet de 100 miliarde de euro, din care 15 miliarde sunt capital direct, iar restul garantii", a decarat Proll.

Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de finante din UE, "vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor". Totodata, oficialul austriac a mai spus ca Romania are nevoie de asigurarea lichiditatii prin stabilitate monetara, iar scaderea rezervelor minime obligatorii "ar asigura lichiditatea rapida si efectiva".

Austria a adoptat la sfarsitul anului trecut un pachet de sustinere a sistemului bancar in valoare de 100 miliarde de euro, din care 15 miliarde de euro pentru injectii decapital si 85 miliarde de euro pentru garantii de stat la imprumuturi. Erste si Raiffeisen, cele doua mari grupuri bancare austriece care s-au extins puternic in Europa de Est, inclusiv in Romania, au apelat deja la acest pachet, primind injectii de capital si garantii de stat pentru emisiuni de obligatiuni.