Cresterea economica a Romaniei va incetini rapid in acest an, la 0,6% de la 8% in 2008, se arata intr-un raport al UniCredit Group publicat joi. Partea pozitiva a acestui fapt este reducerea semnificativa a deficitului de cont curent si o imbunatatire a perspectivei asupra inflatiei.

Analistii institutiei apreciaza ca primele semne ale incetinirii ritmului de crestere economica au aparut in ultimul trimestru al anului trecut, cand a devenit evidenta vulnerabilitatea economiei romanesti la efectele crizei economice internationale, desi in primul trimestru din 2008 s-a inregistrat o crestere de 8,9%, iar pentru intregul an se estima un avans de 8%.

"Masuri politice adecvate, care sa garanteze finantarea economiei reale, vor ajuta la atenuarea contractiei economice", se scrie in raport.

In ceea ce priveste inflatia, analistii UniCredit arata ca in a doua parte a anului trecut a inceput un proces de dezinflatie, dupa un varf de 9% in luna iulie. Acestia estimeaza ca procesul de dezinflatie va continua pe tot parcursul acestui an, estimand o rata a inflatiei de 4,7% pentru finele lui 2009. Acest nivel este putin peste cel anticipat de BNR, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Raportul UniCredit Group arata ca deficitul de cont curent se va tempera la 9,8% in 2009, de la 12,7% in anul anterior, ca urmare a deprecierii monedei nationale si a scaderii importurilor. In acelasi timp, analistii institutiei estimeaza ca si exporturile se vor reduce, pentru prima data in ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, deficitul de cont curent va ramane una dintre sursele majore de ingrijorare, tinand cont de restrangerea fluxurilor de capital la nivel mondial. Acoperirea cu investitii straine directe a deficitului de cont curent ar putea scadea la aproape 40% in 2009, fapt ce ar putea duce la diminuarea rezervelor valutare, se arata in raport.