Principala problema in momentul actual este restructurarea bancilor, a declarat sambata, in marja reuniunii G7, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care considera ca infiintarea unei structuri care sa preia activele toxice ale bancilor reprezinta "solutia cea mai simpla", relateaza AFP.

"Problema de rezolvat, adevarata problema (...) este restructurarea sectorului bancar", a explicat Strauss-Kahn.

Intrebat ce parere are despre crearea unei structuri care sa preia activele toxice ale bancilor ("cash for trash"), el a declarat ca "aceasta este solutia cea mai simpla printre diferitele solutii tehnice".

"Trebuie explicat ca este necesar sa repunem pe picioare un sector financiar functional, in niciun caz pentru salvarea actionarilor (...) ci pentru ca economia are nevoie de un sector financiar functional", a adaugat el.

"Acest sector nu va reveni la viata normala daca nu curatam bilanturile bancare", a precizat seful FMI.

Guvernatorul Bancii Frantei: Masurile adoptate incep sa produca rezultate

Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, crede, in schimb, ca masurile adoptate de guverne si de bancile centrale incep sa-si arate rezultatele si ca "ameliorari substantiale" se simt deja in mai multe sectoare de activitate.

"Nu trebuie sa facem tabloul si mai gri", "masurile incep sa-si faca simite rezultatele", a subliniat Noyer, in cadrul unei conferinte sustinuta dupa terminarea reuniunii G7 de la Roma.

"In Franta, piata obligatiunilor a repornit, creditul nu s-a oprit iar reducerea ratelor dobanzii de referinta s-au resimtit in rata creditelor acordate intreprinderilor", a explicat el.

Christian Noyer a remarcat, in schimb, ca pe pietele emergente s-a resimtit brutal o incetinire a creditarii, in fata unei "lipse de lichiditati, chiar si in statele unde criza a fost bine gestionata".