Multi sefi sustin ca isi pretuiesc angajatii. Unii chiar vorbesc serios. Dupa vanzarea unui pachet majoritar de actiuni City National Bancshares toamna trecuta, Leonard Abess Jr. a luat 60 de milioane de dolari din suma rezultata si i-a impartit intre toti cei 399 de angajati, de la casieri pana la paznici. Alti 72 de fosti angajati ai City National Bank of Florida au beneficiat la randul lor de bonusul neasteptat, scrie Miami Herald.

Pentru angajatii de cursa lunga, bonusurile pentru anii multi de serviciu au avut un cuantum de zeci de mii de dolari, in unele cazuri depasind 100.000 de dolari.

Intr-o perioada in care gigantii financiari sunt tarati in fata Congresului si chestionati despre modul in care miliarde de dolari au zburat catre buzunarele unor directori, gestul lui Leonard Abess Jr. iese din tipare.

"M-am pensionat in urma cu sapte ani, si dintr-o data primesc aceasta scrisoare minunata si un telefon in care sunt anuntata de acesti bani", a declarat Evelyn J.Budde, angajata a City National Bank of Florida timp de 43 de ani. Un alt angajat, William Perry,

a avansat in 43 de ani si jumatate de la functia de portar la cea de vicepresedinte al bancii. "Am fost socat", povesteste si el.

Abess nu a facut valva in jurul gestului sau. In ziua in care plicurile de bonus au fost distribuite, el nici nu a fost prezent la banca, insa a fost ulterior inundat de scrisorile de multumire. Intrebat de presa care a fost motivatia sa, a explicat ca, de multi ani, se gandea in ce fel ar putea sa-si recompenseze angajatii.

"Oamenii care au venit alaturi de mine si care au ramas in banca fara pretentii meritau o surpriza din partea mea, odata si odata. Sunt al naibii de sigur ca n-o sa am nevoie de acesti bani!", a spus Abess.

El a vandut un procent de 83% din actiunile bancii catre banca spaniola Caja Madrid, pentru care a obtinut 927 de milioane de dolari. Abess a pastrat o mica parte din pachetul de actiuni, detinand in continuare functia de presedinte al consiliului de administratie.