Uniunea Europeana va lua in curand masuri impotriva statelor al caror deficit bugetar a depasit limita de 3% din PIB, a avertizat luni Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri europene, potrivit AFP. Acesta a precizat ca aceasta problema va fi discutata miercuri de catre oficialii de la Bruxelles.

"Regulile sunt stabilite pentru toata lumea si trebuie respectate", a declarat Joaquin Almunia.

"Este clar ceea ce spun aceste reguli in materie de disciplina bugetara: in cazul in care statele au inregistrat sau planifica deficite mai mari de pragul de 3% trebuie declansate procedurile stabilite in tratat", a mai spus comisarul european.

Executivul Uniunii Europene va examina miercuri executia bugetara a mai multor state, printre care Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Malta, Olanda si Spania, pentru a hotara daca se impun actiuni. Cele mai multe dintre acestea, in special Franta, Grecia si Spania, au estimat deja ca deficitul bugetar va depasi de 3% din PIB.

Intr-o situatie similara se afla si Romania, care in 2008 a avut un deficit bugetar de 5,2% din PIB. Premierul Emil Boc declara saptamana trecuta ca procedura de deficit excesiv ar putea fi declansata si in cazul Romaniei. "Sa speram ca ea (procedura de deficit excesiv, n.r.) nu va fi declansata de Comisia Europeana (...) desi exista aceasta posibilitate de demarare a procedurii", a afirmat marti primul ministru.