Inflatia pe ianuarie 2009 a fost de 1,20%. De remarcat este faptul ca 0,40% (adica o treime) vine din serviciile de telefonie, unde majoritatea contractelor cu clientii nu sunt in lei, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

  • Ministrul austriac de finante a vizitat Europa de Est saptamana trecuta in cautarea unui sprijin pentru planul sau de salvare a bancilor din Austria cu prezenta in Est. A fost intampinat cu raceala. Vom vedea exact magnitudinea problemelor in circa doua saptamani, atunci cand banci precum Erste vor publica raportul pe 2008.
  • Ungaria a marit TVA de la 20% la 23%. In acelasi timp (stire pe care nu am verificat-o inca) va reduce cheltuielile pe forta de munca. Eu cred ca magazinele romanesti de pe granita cu Ungaria vor avea mai multi clienti din tara vecina.
  • Noul presedinte al AVAS a lansat ideea (prezenta de multe ori si pe acest blog) de privatizare a AVAS prin listare. Eu ii urez succes si promit ca il voi aplauda cand AVAS se va lista la BVB.
  • Fondul Proprietatea (FP), lansat de o eternitate, este inca detinut de stat in proportie de 70%. Ma intreb, daca statul ar rezolva mai repede problema FP, cat de mare va fi economia la buget (caci in fiecare judet exista functionari care se ocupa de dosarele de retrocedare).
  • Flotare logica: daca statul da afara 20% din functionari, ce se intampla cu spatiul lasat astfel liber? Adica cu birourile? Nu ar fi mai bine ca aceste birouri sa-si schimbe destinatia, de ex. prin transferarea lor catre ANL sau Ministerul Invatamantului (pentru a atrage profesori) sau catre spitale (pentru a atrage doctori rezindenti).
  • SIF-urile platesc lipsa de strategie prin pretul pe actiune extrem de scazut. Singurii care nu patesc nimic sunt insa directorii care, din cauza legilor privind actionariatul SIF-urilor, isi mentin permanenta indiferent de rezultate.

Comenteaza pe Jeopardy.