Toti cauta sa afle cat va fi euro peste o luna, peste doua sau peste sase. Desigur, e o tampenie, pentru ca nimeni in lumea asta nu poate sa prevada riguros care va fi cotatia monedei in viitor. Economistii sefi si trezorierii bancilor isi dau cu presupusul in baza unor calcule, viciate uneori de interese proprii. Castigat este cel care se apropie cel mai mult de valoarea reala, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Am adunat in baza anchetelor facute de ZF, Business Magazin, Business Standard sau a raspunsurilor primite de mine de la peste 10 banci, estimarile din ultimii 3 ani ale acestora.

Concluzia?

In 2006, cel mai apropiat curs de cel real a fost estimat de ING. Cea mai proasta estimare: Raiffeisen.

In 2007, cel mai apropiat a fost iar ING (chiar daca la diferenta de 0,29 lei). Cel mai prost: BCR. In 2008, iar ING cel mai aproape de tinta. Cel mai prost: BCR si CEB.

Datele sunt culese din arhiva Business Magazin, care sondeaza bancherii in fiecare an, prin Ioana Ursu, intrebandu`i de curs. O alta sursa sunt iesirile in ZF ale bancherilor, avand aceeasi tema sau Prognozele macroeconomice al BCR. Sper sa nu considere unii ca incerc iar sa manipulez in vreun fel, pentru ca ar fi pacat de atata munca.

Una peste alta, doua concluzii se pot trage. In mod riguros, niciunul dintre bancheri nu a nimerit cursul. Semn ca, ori calculele lor nu iau in calcul un element perturbator, ori piata intervine de o maniera impredictibila si incontrolabila, distorsionand orice calcul. Al doilea lucru de retinut este ca abaterile sunt de regula in scadere. Bancherii vad un curs mai mic de obicei decat cel real. Din prudenta, probabil.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.