Daniel Gros, Directorul Centrului de Studii pentru Politici Europene a declarat pentru HotNews.ro -EurActiv.ro ca nu ar recomanda Romaniei deocamdata contractarea unui imprumut extern. "Ar fi necesara acum o puternica ajustare fiscala", a spus acesta.

Europarlamentarul Daniel Daianu a spus insa ca ar trebui solicitata asistenta financiara de la institutiile europene. "Acum o luna as fi spus ca acest lucru este posibil si fara implicarea FMI, dar in acest moment cred ca e posibila orice varianta. Eu as fi preferat fara FMI", a spus Daianu.

"Terapia FMI" este, in viziunea acestuia, foarte dura, ceea ce ar putea crea "daune colaterale".

Potrivit lui Daianu, institutiile finantatoare trebuie sa tina cont de faptul ca tarile din zona non-euro nu sunt protejate in fata cursului de schimb valutar.

La randul sau, europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat marti, in cadrul unui seminar desfasurat la Bruxelles, ca Romania ar putea sa contracteze un imprumut de la institutiile europene, dar nu fara FMI.

Stolojan a precizat ca Romania nu are o problema cu deficitul bugetar, ci o problema cu dezechilibrul balantei de plati. Acest deficit trebuie finantat, a spus Stolojan.

"Eu raman la ideea ca necesarul de fonduri externe, al Romaniei, este de 5-10 miliarde de euro. Aceste fonduri pot veni de la Uniunea Europeana, Banca centrala Europeana, dar nu fara FMI", a spus Stolojan.

Gyorgy Szapary, fost guvernator adjunct al Bancii Centrale a Ungariei, actual profesor la Central European University a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca imprumutul de la UE, cu sprijinul FMI, ajuta semnificativ economia intr-un moment in care Ungaria nu se poate imprumuta pe pietele externe.

Szapary a explicat ca imprumutul primit de Ungaria reprezinta o finantare menita sa ajute finantarea economiei pana cand se va restabili increderea pe piata si statul se va putea imprumuta, din nou, peste granita.

Intrebat daca nu sunt prea dure conditiile impuse de FMI, Gyorgy Szapary a explicat ca "ar fi fost mai dura situatia daca nu existau acesti bani".

Uniunea Europeana (UE) a semnat, in noiembrie, un acord cu Ungaria pentru acordarea unui credit de 6,5 miliarde euro, ca parte a unui ajutor financiar initiat de Fondul Monetar International.