Daniel Gros: Nu as recomanda Romaniei contractarea unui imprumut extern
Europarlamentarul Daniel Daianu a spus insa ca ar trebui solicitata asistenta financiara de la institutiile europene. "Acum o luna as fi spus ca acest lucru este posibil si fara implicarea FMI, dar in acest moment cred ca e posibila orice varianta. Eu as fi preferat fara FMI", a spus Daianu.
"Terapia FMI" este, in viziunea acestuia, foarte dura, ceea ce ar putea crea "daune colaterale".
Potrivit lui Daianu, institutiile finantatoare trebuie sa tina cont de faptul ca tarile din zona non-euro nu sunt protejate in fata cursului de schimb valutar.
La randul sau, europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat marti, in cadrul unui seminar desfasurat la Bruxelles, ca Romania ar putea sa contracteze un imprumut de la institutiile europene, dar nu fara FMI.
Stolojan a precizat ca Romania nu are o problema cu deficitul bugetar, ci o problema cu dezechilibrul balantei de plati. Acest deficit trebuie finantat, a spus Stolojan.
"Eu raman la ideea ca necesarul de fonduri externe, al Romaniei, este de 5-10 miliarde de euro. Aceste fonduri pot veni de la Uniunea Europeana, Banca centrala Europeana, dar nu fara FMI", a spus Stolojan.
Gyorgy Szapary, fost guvernator adjunct al Bancii Centrale a Ungariei, actual profesor la Central European University a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca imprumutul de la UE, cu sprijinul FMI, ajuta semnificativ economia intr-un moment in care Ungaria nu se poate imprumuta pe pietele externe.
Szapary a explicat ca imprumutul primit de Ungaria reprezinta o finantare menita sa ajute finantarea economiei pana cand se va restabili increderea pe piata si statul se va putea imprumuta, din nou, peste granita.
Intrebat daca nu sunt prea dure conditiile impuse de FMI, Gyorgy Szapary a explicat ca "ar fi fost mai dura situatia daca nu existau acesti bani".
Uniunea Europeana (UE) a semnat, in noiembrie, un acord cu Ungaria pentru acordarea unui credit de 6,5 miliarde euro, ca parte a unui ajutor financiar initiat de Fondul Monetar International.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8