Miercuri, guvernatorul a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, o analiza statistica realizata de BNR privind evolutiile macroeconomice.
Citeste alte declaratii ale guvernatorului BNR:
- Sectorul guvernamental are capacitatea de a se autofinanta in 2009, (...) in timp ce la sectorul neguvernamental se contureaza un gol de finantare, adica intrarile de capital vor fi semnificativ mai mici decat iesirile.
- Datoria externa a sectorului guvernamental era la 31 decembrie 2008 de 10,7 miliarde de euro, din care scadente anul acesta sunt 1,6 miliarde de euro. In functie de decizia guvernului si bugetul aprobat de Parlament, de deficitul bugetar, necesitatea de finantare poate ajunge la 2, 3, sau 4 miliarde de euro. Aici se poat adauga si bani pentru refacerea fondului de dezvoltare. Necesitatea de finantare a sectorului public poate fi mai mare de 1,6 - 2 miliarde de euro. Sumele pot fi compensate, cel putin partial, de fondurile de preaderare, structurare sau imprumuturile deja contractate si aflate in desfasurare
- Datoria externa privata a Romaniei se ridica la 39,7 miliarde de euro. La 30 noiembrie 2008, datoria externa a sectorului privat din Romania cu maturitate in 2009 era de 24 miliarde de euro, iar la finalul anului trecut, datoria privata externa pe termen scurt a scazut la 22,5 miliarde de euro. Nu se stie daca acest lucru reflecta un trend. Nu avem date in acest sens.
- Datoria pe termen scurt a sectorului bancar este de aproximativ 10 miliarde de euro, iar restul de aproximativ 14 miliarde de euro rprezinta datoria sectorului nebancar, in care sunt incluse si societatile financiare nebancare.
- 87% din valoarea datoriei sectorului bancar este detinuta de zece banci mari. Circa noua miliarde de euro au probabilitate foarte mare de reinnoire.
- In sectorul nebancar, gradul de concentrare este mult mai mic. Daca am lua primele zece corporatii, acestea ar detine sub 20% din valoarea datoriei sectorului nebancar. Daca luam in calcul primele noua corporatii si primele sase societati de leasing, acest procent ar urca la 30%. Probabilitatea de reinnoire este mult mai scazuta, de aproximativ 60%.
- Deficitul de cont curent a ramas in 2008, in cifre absolute, a ramas la aproximativ acelasi nivel ca in 2007, de 16 miliarde de euro, in conditiile in care economia a crescut foarte rapid. Aceasta inseamna ca, in cel mai rau caz, deficitul de cont curent s-a ajustat la 12,5% din PIB. In cazul fericit este 12,1 - 12,2% din PIB.
- Se tot vorbeste de lipsa de lichiditate in piata in ultima vreme. Daca ar fi lipsa de lichiditate, mai ales acuta, leul nu s-ar deprecia. Exista un conflict la cei care spun ca este lipsa de lichiditate si care prognozeaza un curs de 4,7 si chiar 5 lei pentru un euro. Cei cu pozitii lungi pe piata valutara e normal sa aiba lipsa de lichiditate daca au pozitii de sute de milioane de euro.
- In ultimele trei luni, soldul titlurilor de stat s-a dublat, de la 12 miliarde de euro la 25 miliarde de euro.
- Necesarul de finantare este mult, mult mai mic decat cei 34-40 miliarde de euro cat se arata in unele rapoarte.
- Nu excludem un imprumut de la FMI. In ideea acoperirii acestui gol de finantare al sectorului privat printr-un imprumut public ne gandim la un pachet. Ne gandim la bani de la UE, la bani pe proiecte de la BERD. Aici ar putea intra si bani de la Fond. Acesti bani sunt pentru a proteja rezervele valutare.
Guvernul ar putea ingheta salariile daca ia un imprumut de la FMI
Una din conditiile Fondului Monetar International, in cazul in care Romania va apela la un imprumut de la aceasta institutie, ar fi inghetarea salariilor in sectorul bugetar, a spus Eugen Radulescu, director in cadrul BNR. Aceasta conditie ar putea fi dublata de o scadere a deficitului bugetar.
Oficialul BNR a mai spus ca, "mai importanta decat suma in sine, ar fi sigiliul Fondului, pentru a nu mai face prostii ca in 2008".
Eugen Radulescu a mai precizat ca un eventual imprumut ar putea fi mai mare de cinci miliarde de euro.
Acest imprumut, in conditii inrobitoare, ar adanci deficitul bugetar si ar baga tara intr-o mizerie de nedescris.
Mai bine ar sa ne uitam la vecinii nostri cum au rezolvat aceste probleme financiare!
Oricum Banca Nationala are rezerve suficiente pentru a salva ceea ce se mai poate salva dintr-o tara vanduta pe nimic altora.
Sa vezi ce gust acru iti va lasa in gura un faliment ( default ) al Romaniei, daca scade PIB-ul cu 7-8%.
Asa ca ....
e clar, fmi, banca mondiala, masoneria, liga tinerelor femei si alte organizatii oculte vor sa impiedice romania sa devina o putere mondiala.
Crezi ca vine cineva si iti fura tara? C'mon.
Fa un calcul simplu si vei vedea ca vom vinde si ce a mai ramas din tara.
Vezi Argentina!?
daca da, cum anume ? eu nu vad nimic rezolvat, haosul e total, pe tot globul ....
hai sa ne imprumutam la FMI si apoi sa faca americatii autostrazile (la fel ca cea din transilvania bineinteles)
2- Cind cheltuielile de la buget depasesc incasarile la acelas buget , avem deficit bugetar, se masoara in % din PIB !
Aceasta diferenta (deficit) se acopera cu imprumuturi!
Economiile romanilor (in banci )sint mai mici decit datoriile generale ale populatiei ( persoane+ firme+stat).
Deci, se fac noi imprumuturi . O parte de la bancile straine care au filiale in Romania, o parte de la organismele internationale !
Un eventual imprumut de la FMI va avea reguli severe:
A- blocaj salarial la bugetari ( adica adio la mariri de 50 % de salar, promisiune unica in intreaga UE).
B- blocaj de pensii ( adio mariri de pensii la toti, cu gramada, inclusiv pensionarii de lux).
C- daca vrem sa continuam sa aruncam banii pe geam ( ca si in ultimii 4 ani) sintem liberi sa o facem , DAR, ne vor obliga sa marim taxele si impozitele platite de populatie si firme !
In general, daca cineva crede ca e bine sa urlam NU NE VINDEM TARA, trezestete, clasa politica a vindut de mult timp tot ce era mai de valoare ,la straini sau la baietii destepti autohtoni care au devenit si primii milionari sau miliardari ai Romaniei post comuniste !
Un lucru este sigur, vin vremuri grele in 2009 !
In afara de asta nu l-am auzit pe boc decit cum vrea sa creasca diverse taxe, cu restructurari (a se citi concedieri) in ministere si aparatul bugetar nu s epomeneste o iota, fiecare este 100% necesar sa plimbe 2 hirtii pe zi.
Romania are o moneda care in strainatate nu valoreaza nimic.
Romania poate tiparii bonds dar cine le cumpara din moment ca datoria totala a cetatenilor + datoria firmelor+ datoria statului depasesc economiile cetatenilor din banci ?
Inevitabil , imprumut extern si NU pentru a construi strazi, spitale , scoli, internet etc !
Imprumut pentru a acoperii cheltuielile mari bugetare in care angajatii de stat (multi ca numar si cu diferente enorme de retribuire, fara nici un criteriu de performanta ) + masa mare de pensionati (enorm de multi si cu o elita super platita) sint principalii beneficiari de un % important din bugetul de stat !
Reducerile de personal sint doar de ochii lumii, vor 2.000 de politisti in plus, 100 de noi inspectori si uite asa, bugetul a devenit o vaca de muls pentru clasa politica aflata la putere !