Alexandr Vondra, vicepremierul Cehiei, tara care detine presedintia UE, a declarat miercuri ca nu vede nici un motiv pentru care ar trebui luate masuri aniticriza suplimentare, cum ar fi planul de 150 de miliarde de euro al Austriei pentru sprijinirea bancilor din Romania si alte tari est-europene, informeaza NewsIn.

Potrivit Die Presse, Vondra a declarat ca nu este "bancher central" si ca nu are "niciun anunt de facut" in legatura cu planul Austriei. Cu toate acestea, Vondra a recunoscut ca "pentru acele banci care au investit activ in aceasta regiune, precum Erste sau Raiffeisen" ar putea exista probleme, dar nu ar fi singurele banci care ar avea greutati din cauza crizei.

Potrivit Kurier, Vondra a asigurat ca situatia nu este similara in Cehia. "Noi suntem un popor traditionalist si conservator si nu obisnuim sa ne imprumutam intr-o masura atat de mare", a spus oficialul ceh, subliniind ca Cehia se afla in alta situatie decat Ungaria sau alte state din estul Europei.

Vicepremierul ceh a declarat ca exista deja un plan de ajutorare al UE, in valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu 1,5 procente din produsul national brut al statelor UE.

Planul austriac pentru sprijinirea bancilor din Europa Centrala si de Est s-ar ridica la o valoare de 150 de miliarde de euro, dintre care, potrivit Die Presse, 100 de miliarde ar fi destinate Bulgariei, Romaniei si Ungariei, iar restul de 50 de miliarde Ucrainei, Croatiei si Serbiei. Nicio suma nu a fost confirmata oficial, scrie Die Presse, iar "Comisia Europeana s-a aratat pana acum sceptica in legatura cu planul Austriei, inclinand chiar sa respinga pachetul".

Comisarul pentru Economie, Joaquin Almunia, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca "oficial, nu exista o initiativa austriaca" pentru bancile din Europa de Est, mai scrie Die Presse. "Desigur, Comisia isi face griji in legatura cu riscurile care exista in tari precum Ucraina, Serbia, Croatia sau Romania", mai ales "in ceea ce priveste bancile private", a adaugat Almunia.